Forrás: Népszava

Új lendületet kap a zsidónegyed megújítása, 2006 őszére pedig elkészül a Gozsdu udvar és a Madách sétány is – mondta Erzsébetváros polgármestere lapunknak egy, a zsidónegyedben álló műemléki ház homlokzatának felújítása alkalmából tartott tájékoztatóján. A megújult épület avatásán részt vett Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes valamint Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. Hunvald György közölte: az önkormányzati tulajdonú Kazinczy utca 51-es ház homlokzatának eredeti formában történő helyreállítása 20 millió forintba került, ebből a városrész fedezett 7 milliót, 2 millió forint vissza nem térítendő támogatást a fővárostól nyertek el, a maradék 11 millióra pedig kamatmentes hitelt kaptak a Fővárosi Önkormányzattól.

A polgármester szólt aról is, hogy miután a Kazinczy utca egyik végében már megújult a Király utca, most a másik irányba folytatják az épületek felújítását egészen a Rákóczi útig, a most renovált házzal szemben pedig már folynak a Madách sétány és a Gozsdu udvar munkálatai.

A Kulturális Örökségvédelmi hivatal elnöke lapunknak elmondta: a hivatal és a kerületi önkormányzatnak a zsidónegyed kérdésében korábban konfliktusokkal terhelt kapcsolata mára hasznos együttműködéssé alakult, ennek egyik példája a műemléki védettségű ház homlokzatának felújítása. Varga Kálmán hozzátette: ezt továbbiak követik majd, hiszen az úgynevezett régi pesti zsidónegyedben összesen 280 műemlék épület található.

Lengyel Tibor

Comments are closed.