Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 7. 18:58

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter csütörtökön úgy döntött, nem rombolják le azokat a házakat, amelyeket a zsidó telepesek elhagynak a Gázai övezetben lévő telepek nyárra tervezett kiürítésekor – közölték biztonsági források.

Más magas rangú biztonsági vezetőkkel történt tárgyalásai után Saul Mofaz most első ízben közölte: ‘A hadsereg azt ajánlja, hogy a Gázai övezetben élő telepesek házait ne rombolják le.’ A zsinagógákat és rituális fürdőket viszont lebontják és Izraelben építik újra.

A miniszter utasítása szerint a házakat csak azután adják át a palesztinoknak, hogy az izraeli katonák elhagyták a telepeket, és támaszpontjaikat Izraelben történő újraépítés céljából lebontották. A döntést a kormánynak is jóvá kell hagynia, amely várhatóan még áprilisban tárgyalja a kérdést.

Ariel Saron kormányfő hétfőn közölte, hogy Izrael várhatóan nem fogja lerombolni a kitelepítendő zsidó telepesek házait. A kérdéssel Simon Peresz miniszterelnök-helyettes foglalkozik, aki február végén kedvezően fogadta Mohammed al-Abbar egyesült arab emírségekbeli milliárdos javaslatát, miszerint megvásárolná a telepesek megüresedő házait.

A házak lebontása következtében egymillió köbméter törmelék keletkezne, amelynek eltakarítási költségeit 18 millió dollárra becsülik, nem számítva a környezetben keletkezett károkat. 1982 áprilisában Ariel Saron akkori védelmi miniszter buldózerekkel romboltatta le a Sinai-félszigeten épített zsidó telepeket az 1979-ben aláírt Camp David-i békeszerződés nyomán.

(MTI)

Comments are closed.