Forrás: NOL

Munkatársunktól, 2005. április 7. 00:00

A szaúdiak túlléptek Gyurcsány viccén

Szaúd-Arábia álláspontja szerint lezártnak tekinthető Magyarországgal a közelmúltban tapasztalt feszültség időszaka. Ez derült ki Szaúd el-Fejszál herceg és Somogyi Ferenc külügyminiszter Bahreinben tartott tárgyalásain. Somogyi jelezte tárgyaló partnerének: szívesen venné, ha Rijádbudapesti nagykövete visszatérne állomáshelyére. A szaúdi fél azonban nem közölte, hogy erre mikor kerülhet sor. Mint emlékezetes, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök februárban egy nem hivatalos rendezvényen azt mondta a magyar-szaúdi barátságos futballmérkőzést követően: ‘halált megvető bátorsággal’ küzdöttünk az ‘arab terroristák’ ellen. A kormányfő utóbb bocsánatot kért a kijelentésért. (MTI)

Izrael lemond a telepek bővítéséről

Nem időszerű a legnagyobb ciszjordániai zsidó telepnek számító Maale-Adumim bővítési terve – közölte az izraeli kormány egyik illetékese. George W. Bush amerikai elnök éppen a bővítések befagyasztására hívta fel Izraelt. Bush a tervek szerint hétfőn fogadja texasi birtokán Ariel Saron miniszterelnököt, ahol szóba kerülhet a terv megoldása. (MTI)

Szöul-Tokió: kísért a múlt

A szöuli kormány tiltakozott Tokiónál, mert Japánban hivatalos tankönyvvé nyilvánítottak nacionalista történészek által írt történelemkönyveket. Dél-Korea szerint a könyv elferdíti a tényeket. Tokió több olyan könyv kiadását engedélyezte, amely a vitatott lakatlan Tokto-szigeteket japán területnek nevezi. Kínában ugyanakkor több üzlet felfüggesztette a japán termékek árusítását az országot a múlt században ért japán katonai támadások miatt. (Reuters)

Comments are closed.