Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. április 6. 20:16

Az amerikai külügyminiszter arra kérte Izraelt, hogy a Gázai övezetből távozó izraeli telepesek ne rombolják le értelmetlenül otthonaikat.

Condoleezza Rice az AP hírügynökségnek nyilatkozva szerdán közölte, hogy az Egyesült Államok segíteni fog a Gázai övezet újjáépítésében a telepesek kiköltöztetése után. Úgy ítélte meg, hogy el kell kerülni az Izraelbe áttelepülő 8 ezer zsidó otthonának értelmetlen lerombolását.

Szorgalmazta, hogy az izraeli hatóságok egyeztetessenek az ügyben, vizsgálják meg, mi az, amire a palesztinoknak szükségük lehet. A New York-i Israel Policy Forum adatai szerint 1780 magánház, 120 közösségi épület, 30 zsinagóga és 405 hektár működő üvegház alkotja a telepesek infrastruktúráját. Egyes palesztin vélemények szerint a sűrűn lakott Gázai övezetben a családi házaknak nem sok hasznát vennék, a helyükön inkább többemeletes társasházra lenne szükség.

Ariel Saron izraeli kormányfő hétfőn George Bush amerikai elnök vendége lesz annak texasi birtokán. Az izraeli miniszterelnök kabinetfőnöke, Dov Vejszglasz kedden már Washingtonban egyeztetett Condoleezza Rice-szal és Stephen Hadleyvel, az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójával a látogatás előkészítésről. A kabinetfőnök után a héten Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes is Washingtonban fog tárgyalni.

Az amerikai külügyminiszter az interjúban elmondta, hogy az Egyesült Államok segíteni fog a palesztinoknak az újjáépítésben, mivel az egész békefolyamatra nézve kedvező lenne, ha a palesztinok a Gázai övezetben megállnák a helyüket, és hosszú távon is biztosítani tudnák a gazdasági fejlődést.

Rice kitért a kérdés elől, hogy az Egyesült Államok segítené-e pénzzel a zsidók áttelepülését a Gázai övezetből Izraelbe, amit Peresz kedden lehetőségként megpendített. A telepesek azt követelik, hogy ha már távozniuk kell, legalább együtt költöztessék át őket mint közösséget, és új települést létesítsenek számukra a tengerparton, ami Jichák Hercog izraeli építésügyi miniszter becslése szerint 1 milliárd dollárt emésztene fel. Hercog hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a kormány még nem döntötte el, lebontják-e a házakat, vagy pedig meghagyják a palesztinoknak. (A kiszemelt parti homokdűnés sáv természetvédelmi terület, és az izraeli természetvédők máris hevesen tiltakoznak.)

(MTI)

Comments are closed.