Forrás: Népszava

Saját forrásból és fővárosi támogatásból újult meg a régi pesti zsidónegyed egyik patinás épületének homlokzata, melyet ma ad át a városrész vezetője. A negyedben egyébként nemrég 51 épület kapott műemléki védettséget a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól.

Egy, a régi pesti zsidónegyedben megvalósult Kazinczy utcai épület homlokzat-felújításáról számol ma be a a VII. kerület polgármestere, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) vezetője, valamint Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes. A teljesen önkormányzati tulajdonú műemléki védettségű épület renoválásához szükséges több tízmillió forintos összeget a városrész egyrészt saját forrásból, másrészt a fővárostól kapott pályázati támogatásból és hitelből finanszírozta.

Nemrég a zsidónegyed további 50 épülete kapott műemléki védettséget a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól. A belső-Erzsébetváros építészeti-kulturális értékeinek megőrzését célul tűző ÓVÁS! Egyesület ennek kapcsán méltatta, hogy a KÖH példa nélküli gyorsasággal lépett és „az államigazgatástól szokatlan lendülettel” vitte végig a műemlékvédelem összetett eljárását.

L. T.

Comments are closed.