Forrás: NOL

Szomszédok voltunk címmel dokumentumfilmet készített a holokausztról Varga Zsuzsanna rendező-operatőr. Az alkotást mutatják be a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

„Gettó, téglagyár, vasútállomás, tömegsír – ezúttal a magyarországi zsidók szomszédai emlékeznek. Mit tettek és mit tehettek volna?” – olvasható a film ajánlójában.

A dokumentumfilmben négy idős ember, három férfi és egy nő emlékezik mindarra, amit annak idején átélt – mondta Varga Zsuzsanna, hozzátéve, hogy egy további visszaemlékező már a háború után született.

A szereplők megmutatják a hajdani kőszegi helyszíneket, ahol a deportált zsidókat és a munkaszolgálatosokat összegyűjtötték, emellett a filmben korabeli fotók, képeslapok, dokumentumok is láthatók.

Varga Zsuzsanna elmondta, hogy Kőszeg az összes kisvárost reprezentálja, ugyanakkor a településen „speciális” események is zajlottak, hiszen a város a nyugati határszélen fekszik.

A rendező-operatőr hangsúlyozta: a Szomszédok voltunk azért különleges, mert túlélőkkel már sok film készült, szemtanúkkal azonban mostanáig nemigen forgattak visszaemlékezéseket.

Kriza Bori szerkesztő-riporter elmondta, hogy a felvételt tavaly szeptemberben rögzítették.

A több mint 70 perces dokumentumfilmben elhangzó zenét Wizner Balázs írta. A bemutatót a holokauszt közelgő emléknapja, április 16-a alkalmából rendezik meg a IX. kerületi, Páva utcai emlékközpontban. (MTI)

Comments are closed.