Forrás: Népszava

2005 őszére el kell készülnie a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont állandó kiállításának. A kiállítás kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárást megtámadta az alul maradt Mafilm Szcenika, így egyelőre nincs érvényes szerződés a nyertes Trifoliummal, mely versenytársánál 100 millió forinttal olcsóbban és az épület átalakítása nélkül végzi el a munkát. Többen azonban úgy vélik, az átalakítás jót tenne, a Páva utcai épületnek.

Tavaly áprilisban nyílt meg a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont, ám nem készült el az állandó kiállítás. A tárlat megvalósítását a Nemzeti Múzeumban megalakult szakmai bizottság vette át. Az általa kidolgozott szakmai koncepció alapján a – közelmúltban zárult közbeszerzési eljárás eredményeképpen – a Trifolium nevű cég készítheti el az ősszel megnyíló állandó kiállítást. Alul maradt a Mafilm Szcenika, a Lisys, valamint a Rajk László vezette tervezőcég által alkotott cégcsoport és az az angol Event Communications Ltd. Rajk Lászlóék a Közbeszerzési Döntőbírósághoz fordultak. Gárdonyi László a Mafilm Szcenika ügyvezető igazgatója elmondta, az eljárás lebonyolításának hibái miatt támadták meg a döntést, beadványukat az eredményhirdetés előtt benyújtották. Úgy tudjuk, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság megtiltotta a szerződékötést a nyertes Trifolium nevű céggel. Gárdonyi László hangsúlyozta akciójukkal nem a tervezett kiállítás megnyitását akarják megakadályozni.

A közbeszerzési eljárásban elsősorban a fennáló kiállítási térrel számolva kértek ajánlatot a kírók. Benyújtható volt azonban alternatív ajánlat is, mely többek között a garázs és a jeleneleg üresen álló levéltár terülével is számolhatott. A Mafilm Szcenika, a Lisys és a Rajk László vezette tervezőcég által alkotott cégcsoport az alap ajánlat mellett jelentős beavatkozásokkal járó alternatív tervet is beadott. Forrásaink szerint az alap ajánlat is drágább volt, mint a Trifoliumé.

A Mafilm Szcenika vezette cégcsoport alternatív tervei a rendelkezésre álló 1600 négyzetméteres kiállító téren kívül a zsinagóga alatti, levéltári helyiségeket is bevonták volna a kiállításba. Egyébként sem használható a jelenleg üres 300 négyzetméteres tér levéltárnak, hiszen közművek futnak a födémben. Forrásaink szerint azért is bukott el a terv, mert az épület átalakításával ismét felszínre kerülnének azok a mára már elcsendesült szakmai viták, mely szerint az épület jelenlegi állapotában nem alkalmas a holokausztot reprezentatívan bemutató kiállítás megrendezésére. Az alul maradó cégcsoport egyik vezetője azt is sérelmezte, hogy a döntéshozó testületben nem volt a látványtechnikában jártas szakember.

Ács Tamás a bíráló bizottság tagja, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára úgy véli, hogy Trifolium ajánlata mind szakmailag, mint árban kedvezőbb volt, mint a másik két cégé. Ács Tamás ugyanakkor hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan, hogy egy egy éve elkészült épületetet 100 millió forinért, jelentősen át kelljen alakítani egy kiállítás kedvéért. Ezzel szemben a mindenkori kiállításoknak kell alkalmazkodnia az épület sajátosságaihoz. Hamvay Péter

KERETES

Nemrégiben távozott a Holokauszt Emlékközpont külkapcsolatokért felelős igazgatója, Darányi András. Darányi – aki a Holokauszt Emlékközpont megnyitásakor az intézmény igazgatója volt – offenzív kulturális politikát kívánt folytatni, míg más vezetők a tudományos kutatásra tették volna a hangsúlyt. Varga László a Holokauszt Emlékközpont tudományos és gyűjteményi szakigazgatója kérdésünkre úgy fogalmazott: a viták során nem érzékelte, hogy Darányi András szilárd koncepcióval jelentkezett volna. Véleménye szerint a Páva utcai intézménynek legelsősorban oktatási feladatokat kell ellátni.

Comments are closed.