Forrás: Híradó

Jichák Rabin egykori miniszterelnök síremlékére a “gyilkos kutya” szavakat festették héberül

Ismét meggyalázták egy nagy formátumú izraeli politikus sírját Izraelben, az eset hétfőn vált ismertté. Az ismétlődő sírgyalázásokat a hatóságok a gázai övezeti kivonulást ellenző szélsőjobbnak tulajdonítják. A rendőrség és baloldali politikusok egyaránt tartanak attól, hogy az ultranacionalisták erőszakcselekményektől sem fognak visszariadni, megakadályozandó a kivonulást a gázai övezeti és ciszjordániai palesztin területekről.

Jichák Rabin egykori miniszterelnök síremlékére a “gyilkos kutya” szavakat festették héberül festékszóróval. Festékkel csúfították el az 1995-ben merénylet áldozatává vált Rabin tíz évvel később elhunyt feleségének sírját is.

A múlt héten Izrael egyik alapítójának, Dávid Ben-Gurionnak és a cionista mozgalom alapítójának, Herzl Tivadarnak a sírját gyalázták meg hasonló módon. Ben-Gurion sírjára festékszóróval Hitler nevét festették rá, Herzlén a “Neonácik dicsőítik Beilint” felirat jelent meg.

A palesztinokkal való együttélést szorgalmazó Jahad (Együtt) párt vezetőjére, Joszi Beilinre tett utalás miatt a rendőrség valószínűnek tartja, hogy a graffiti ultranacionalista zsidóktól származik, akik gyakran ítélik el ily módon Ariel Saron miniszterelnököt és másokat, akik támogatják a Gázai övezetből való izraeli kivonulást. Az elmúlt hónapokban a miniszterelnök többször kapott halálos fenyegetést.

“Nem foglalkozunk a múltbeli bűnök elkövetőivel, a jövőbeli elkövetőkkel foglalkozunk” – mondta a Jahad baloldali párt egyik képviselője a Jerusalem Post izraeli napilapnak azokra az aggodalmakra utalva, hogy Ariel Saron is merénylet célpontja lehet.

Az ultranacionalisták azzal is fenyegetőztek, hogy elfoglalják a jeruzsálemi Mecsetek terét, az iszlám harmadik szent helyét. A fenyegetés nyomán a rendőrség megerősítette a tér védelmét, egyebek közt azzal, hogy térfigyelő kamerákat szereltek fel oda.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.