Forrás: Népszava

Megrendültségét fejezte ki a pápa halála miatt a világ megannyi vezetője. George W. Bush amerikai elnök szerint a béke és a szabadság védelmezőjét vesztette el a világ II. János Pál pápa halálával. Televíziós beszédében kifejtette: ‘Úgy távozott Szent Péter trónjáról, ahogy elfoglalta, az emberi méltóság tanújaként. Hazájában, Lengyelországban ez a tanúságtétel egy demokratikus forradalmat indított el, amely végigsöpört Európán és megváltoztatta a történelem menetét’. ‘II. János Pál pápa tanúságtétele arra a kötelességünkre emlékeztetett, hogy az élet kultúráját építsük, amelyben az erős oltalmazza a gyengét’ – tette hozzá.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár kijelentette, imádkozott a pápáért, amiként ő is fohászkodott érte és a békéért. A béke embere volt, nagy támogatást adott a világszervezetnek’ – mondta.

Megrendítő beszédben emlékezett meg a pápáról Carlo Azeglio Ciampi olasz államfő néhány perccel az egyházfő halálhírének bejelentése után. Személyes barátjának nevezte II. János Pált és – mint mondta – kortársaként, az olasz néppel együtt siratja. Ciampi a szabadság és az igazságosság megtestesítőjének nevezte az elhunytat. Kiemelte szerepét a kelet- és nyugat-európai falak lebontásában.

Tony Blair brit kormányfő közleményében kiemelte, hogy II. János Pál a társadalmi igazságosságért küzdött, és mindig az elnyomottak oldalán állt. Franciaországban huszonnégy órára félárbocra vonták a zászlókat az állami épületeken. Jacques Chirac köztársasági elnök kijelentette: a franciák megrendüléssel fogadták a pápa halálhírét, mélyen gyászolják az elhunytat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ‘történelmünk különleges személyiségének’ nevezte II. János Pált. ‘Bölcs ember volt, aki mindig nyitottnak mutatkozott a párbeszédre.’ Mihail Gorbacsov volt szovjet pártfőtitkár a világ egyik legnagyobb humanistájának nevezte az elhunytat.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke a pápa történelmi személyiségét emelte ki. Úgy vélte, II. János Pál elévülhetetlen érdemeket szerzett az európai egység megvalósításában. ‘Megérdemli az egységes Európa megalapítója atyjának címét’ – hangoztatta a portugál politikus.

Móse Kacav izraeli elnök, aki részt akar venni a pápa temetésén, ‘a zsidó nép nagy barátjának’ nevezte a pápát. Sajnálatát fejezte ki Ariel Saron miniszterelnök is.

Bár Venezuelában komoly feszültség jellemzi a katolikus egyház és a Hugo Chávez elnök fémjelezte vezetés viszonyát, az államfő elismerő szavakkal beszélt a pápáról. ‘Le kell rónunk kegyeletünket a pápa előtt, aki kétszer járt hazánkban’ – fogalmazott a politikus. Kubában háromnapos gyászt rendeltek el a pápa halála nyomán. Fidel Castro elnök ‘fájdalmát’ fejezte ki a tragikus hír hallatán. A kommunista szigetország miniszterelnöke, Felipe Perez Roque kijelentette: ‘II. János Pálra mindig is barátként tekintettünk. Olyan személyiség volt, aki sokat tett a szegények felzárkóztatásáért, harcolt a neoliberalizmus ellen és a békéért’. Vicente Fox mexikói elnök együttérzését fejezte ki a katolikus hívekkel. II. János Pál mexikói és brazíliai lelkipásztori látogatásain hívek százezrei vettek részt.

Részvétét nyilvánította a pápa halála kapcsán Kína, amely nem ismerte el II. János Pált a világ legnépesebb országában élő katolikusok fejeként. A pekingi külügyminisztérium szóvivője kifejezte országa készségét a Vatikánhoz fűződő kapcsolatok javítására.

Népszava-összeállítás

Comments are closed.