Forrás: NOL

Hírösszefoglalónk, 2005. április 4. 00:00

Isten ajándékának nevezte az elhunyt II. János Pál pápát Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergomi érsek. Hozzátette: ezt el lehet mondani a pápáról egyénileg is, az egyház szempontjából is, de ugyanígy társadalmi szempontból is.

A református egyház úgy tekint II. János Pál alakjára, mint aki meghatározó keresztyén személyisége volt a XX. század utolsó harmadának – hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv református püspök, a zsinat lelkészi elnöke. A reformátusok számára a pápa legemlékezetesebb és a legmaradandóbb gesztusa az volt, amikor debreceni látogatása alkalmával 1991-ben megkoszorúzta a gályarabok emlékművét.

Szebik Imre evangélikus elnök-püspök szerint II. János Pál pápa elkötelezett híve volt a más egyházakkal való megbékélésnek. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke kérdésünkre kijelentette: a pápa nagy formátumú egyházvezető volt, akit lelki ereje, felkészültsége tett képessé arra, hogy maradandót hozzon létre. Megítélése szerint több évtizedes szolgálata során a pápa képes volt tabukat ledönteni.

Comments are closed.