Forrás: NOL

József Attila jegyében telik a hét

N. Kósa Judit, 2005. április 4. 00:00

Mányi a holokauszt emlékközpontban az Auschwitz Albumot hagynáKép: Móricz Simon Olykor utcai plakátokról, gyakran az internetről tájékozódik Mányi István építész, amikor esti vagy hétvégi programot keres a családnak. Bár tudja, hogy ez szinte kivihetetlen, de kicsit fájlalja, hogy nem létezik olyan kiadvány, amelyet csak fel kell ütni, és minden koncert, kiállítás, táncelőadás és költészeti est összes adata kiolvasható volna belőle.

A költészet mindenképp az emberi természet, a lelkünk jó oldalához tartozik – mondja csöppnyi habozás után Mányi István építész, amikor arról kérdezem, miért tartja fontosnak, hogy egy héttel az április 11-i költészet napja előtt feltétlenül ajánljunk olyan programokat, amelyek József Attilával, illetve az ő születésnapjára időzített minden évi megemlékezéssel kapcsolatosak.

Mivel az idén a költő születésének századik évfordulóját ünnepeljük, a szokásosnál is több rendezvényen vehetnek részt a művészetkedvelők. Szinte egymást érik a programok: 8-án és 9-én például Ó Európa hány határ címmel tart műfordítói konferenciát a József Attila Társaság és a Ráday Könyvesház. A ferencvárosi önkormányzat tanácstermében megrendezendő tanácskozáson a költő műveinek francia, olasz, spanyol, román, orosz, szerb és cigány nyelvű fordításait is megismerhetik az érdeklődők. A Millenáris hétvégi programsorozatán lesz filmvetítés, tárlat és több irodalmi kerekasztal, a könyvbemutatók sorában pedig N. Horváth Béla Eszmélet – In memoriam József Attila című könyvéről is szó esik. Vasárnap tíz és öt óra között a Kerepesi temetőben, a József család sírjánál gyűlnek össze a költő tisztelői: színészek szavalnak, zenészek énekelnek majd, miközben óránként indul busz a Nemzeti Színházhoz, ahol Költészetnapi Versfesztivált tartanak a Hajóorrban.

Bár a tavaszi fesztivál véget ért, számos érdekes kiállítást lehet megnézni ezen a héten is. A Szépművészeti Múzeumban például – amelynek rekonstrukcióját csaknem húsz éve tervezi Mányi István – a spanyol kollekcióból rendeztek új állandó tárlatot. A hétfő délben nyíló kiállításon a korábbinál nagyobb alapterületen, korszerű világítással és az eddiginél bővebb, a gyerekek számára is élvezhetőbb magyarázó szövegekkel mutatják be az egyedülállóan gazdag gyűjtemény nyolcvankét festményét és öt szobrát. A Szépművészetiben emellett továbbra is láthatók a kopt művészet kincsei, amelyek az első két hétben harmincezer látogatót vonzottak.

Lassan egy éve látható ugyanakkor az Auschwitz Albumból rendezett kiállítás a Mányi István által tervezett holokauszt emlékközpontban. Bár folynak az állandó kiállítás előkészületei, az építész halkan megjegyzi: a náci fotográfusok felvételeit és a kárpátaljai zsidóság mindennapjait bemutató filmet szembeállító tárlat olyannyira megrendítő, hogy ha rajta múlna, ő nem is készítene másikat. Abba viszont nem tud beletörődni, hogy az emlékközpont vezetői megváltoztatták az általa kialakított bejárási útvonalat, így aztán a látogatók gyakran elveszetten bolyonganak a múzeumi terek között.

Az emlékközpont körüli hírverés sem az igazi – fájlalja az építész, majd megkérdezi: tulajdonképpen létezik-e olyan kiadvány, amelyben minden tárlat, színházi és zenei esemény megtalálható? Aligha – adja meg a választ nyomban, jelezve, hogy az ő családja is többféle programmagazinból, internetes honlapról, sőt utcai plakátról szerzi az ötleteket, mit kéne megnézni. Így kapták el a frenetikus Picasso kalandjai előadást a Pesti Színházban – ezen a héten kedden játsszák -, akárcsak egy rendkívül jó Nem félünk a farkastólt a dunakeszi Pinceszínházban, amelynek a létéről sem hallottak korábban. A Veres Pálné utcai Jazz Gardenben szinte minden este ki lehet fogni egy jó programot, és persze ott az Aranytíz, azaz az Arany János utca 10. szám alatti művelődési ház. Minden szombat este kilenckor a Kalamajka együttes tart táncházat, amit össznépi vigalom követ, minden héten más fellépő vezényletével.

Comments are closed.