Ma este hosszú szenvedés után, életének 84. évében elhunyt II. János Pál, aki a 263. pápaként 1978-tól állt a katolikus egyház élén.

Ez év januárjában, a történelemben első ízben, audiencián fogadta a világ minden részéből érkezett, a judaizmus valamennyi irányzatát képviselő 160 zsidó vezetőt, rabbit. „Azért jöttünk, hogy együttesen fejezzük ki hálánkat II. János Pálnak és a római katolikus egyháznak mindazért, amit a zsidók és a katolikusok közötti megértés, valamint a kölcsönös tisztelet által áthatott kapcsolatok megteremtéséért tett. ” – Így számolt be a találkozóról Jack Bemporad rabbi az amerikai New Jersey államból.

A „lengyel pápa” volt az első katolikus egyházfő, akik hivatalosan ellátogatott egy zsinagógába. 1986-ban kereste fel a római zsidók imaházát.

2000-ben II. János Pál Izraelbe is ellátogatott. (JNA)

One Response to “Meghalt a pápa”

  1. Mint akit kigyo csipett meg... A honlapra erve egy kicsit me

    Mint akit kigyo csipett meg… A honlapra erve egy kicsit megnyugodtam: a mai (apr. 3. vas. du. 16 ora) hiradoban a – velelmezhetoen konzerv – szoveg ugyanyis meg „a pápa haldoklásáról” értekezett. Nu, gondoltam, megint valamivel blamáljuk a zsidóságot! De szerencsére a honlapon olvasható szövegek már teljesen uptodate-ek voltak. Phuuuuu…