Forrás: Népszava

A palesztinok nem utasítják el a területcsere gondolatát – mondta Naszer al-Kidve palesztin külügyminiszter egy spanyol lapnak nyilatkozva. A területcserét még Bill Clinton amerikai elnök vetette fel 2000-ben és benne foglaltatik a „Genfi felhívásként” ismert megállapodásban is, amelyet 250 izraeli és palesztin vezető politikus és értelmiségi írt alá. Célja, hogy az izraeliek megtarthassák a megszállt területeken létesült nagyobb településtömböket, a palesztinokat viszont ugyanolyan nagyságú más területekkel kompenzálják. Al-Kidve az első hivatalos palesztin politikai tényező, aki nyilvánosan magáévá tette a területcsere eszméjét.

Mahmúd Abbász (Abu Mazen) palesztin elnök felszólította a biztonsági szervek vezetőit, teremtsenek rendet és állítsák helyre a nyugalmat, miután szerdán este fiatal fegyveresek csoportjai Ramallah utcáin a levegőbe lövöldöztek, majd rálőttek a kormány székhelyére, a Mukatára, ahol éppen Abbasz is tartózkodott. A fiatalok tüntetése Abbasz utasítása ellen irányult, hogy fegyverezzék le a szélsőséges csuoportok tagjait. Az incidens során senki nem sérült meg.

Izraelben a telepesek rabbijai és több szélsőséges csoport vezetői felhívták a sorköteles és tartalékos katonákat, hogy a közelgő zsidó húsvét – pészah – után dezertáljanak a hadseregből, nehogy akár közvetetten is segítsék a gázai övezet zsidó településeinek felszámolását. Több képviselő felszólította az államügyészt, kezdeményezzen vizsgálatot a felhívást aláíró rabbik és közéleti személyiségek ellen. A Munkapárt szóvivője „a demokratikus rendszer elleni példátlan kihívásnak” minősítette a felhívást.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök szinte egykedvűen fogadta szerda esti súlyos vereségét, amikor a kneszet nem volt hajlandó jóváhagyni három képviselő kinevezését miniszterré. A kormányfő így akarta őket megjutalmazni a népszavazás elutasítása és a költségvetés megszavazása során tanúsított támogatásukért. A kneszetnek csak a miniszterek kinevezését kell jóváhagynia, a miniszterhelyettesek kinevezése a kormány kizárólagos jogkörébe tartozik. Így miniszterekkel ugyan nem, de hét miniszterhelyettessel bővült tegnap az izraeli kabinet.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.