Forrás: NOL

Hírösszefoglalónk, 2005. április 1. 00:00

Palesztin rendőrök Abbasz rezidenciája előttKép: REUTERS – Loay Abu Haykel Utasítást adott a szélsőséges palesztin fegyveresekkel való leszámolásra Mahmud Abbasz palesztin elnök, miután azok csütörtökre virradóan zavargást robbantottak ki Ramallahban, és rálőttek az elnöki hivatal épületére is.

Abbasz maga is az épületben volt, amikor az incidens történt. Szóvivője szerint csütörtökön utasítást adott ki, hogy elejét vegye a további rendbontásnak és a polgárok javai megrongálásának. A további támadások megakadályozására kivezényelték a biztonsági erőket – mondta a szóvivő.

Egyelőre nem tudni, pontosan milyen lépések következnek, és hogy az akció túlterjed-e Ramallah határán. Abbasz az Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel kötött tűzszüneti megállapodásban vállalta, hogy leszereli a palesztin szélsőségeseket, köztük több száz fegyverest, akiket Izrael körözőlistára tett.

Az éjjeli lövöldözés részt vevői az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjából kerültek ki, akik nem hajlandók letenni a fegyvert. Hat közülük évek óta a ramallahi elnöki hivatal épületegyüttesében él az izraeli megtorlás elől menekülve. Abbasz emberei állítólag kitessékelték őket bűnöző viselkedésük miatt. Jasszer Arafat néhai palesztin elnök húsz ilyen fegyveresnek adott menedéket. Izrael Abbasznak megígérte, hogy nem vadászik rájuk tovább, ha leteszik a fegyvert. Ők azonban „átlépték a határt. Megtámadták az elnök irodáját” – mondta egy palesztin tiszt.

Közben Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter Washingtonban arról panaszkodott a Bush-kormányzatnak, hogy a palesztin vezetés nem tesz eleget a fegyveresek lefegyverzésével kapcsolatos ígéreteinek. Saul Mofaz elmondta, hogy válaszul Izrael lassítani fogja a palesztin városok feletti biztonsági ellenőrzés átadását – közölte egy izraeli diplomata.

A védelmi miniszter Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel tartott megbeszélése után újságíróknak elmondta, hogy Izrael továbbra is elkötelezett híve a George W. Bush amerikai elnök által támogatott célnak, a létrehozandó palesztin állam és Izrael békés egymás mellett élésének.

Comments are closed.