Forrás: NOL

Népszabadság Online, 2005. március 31. 09:45

Összetűzések voltak csütörtökön palesztin lakosok és palesztin rendőrök között a ciszjordániai Túl-Karmban, néhány órával azután, hogy palesztin fegyveresek lövéseket adtak le Mahmúd Abbász palesztin elnök rámalláhi hivatalának épületegyüttesére.

A túl-karmi összetűzések a palesztin rendőrség egyik közúti ellenőrzőpontjánál kezdődtek. Egy gépkocsi áttört az ellenőrzőpontnál létesített útakadályon és továbbhajtott. A rendőrök üldözőbe vették az autót, és tüzet nyitottak a járműre. A gépkocsiban ülő három palesztin személy megsebesült, az egyikük súlyosan.

Az incidens feldühítette és a rendőrök ellen fordította a helyi lakosság egy részét. Az összetűzés után összeverődő tömeg felgyújtotta a palesztin rendőrség néhány, hevenyészett őrszobaként  használt sátrát.

Az izraeli katonai hatóságok március 21-én adták át a Túl-Karm feletti biztonsági ellenőrzést a palesztin rendőrségnek. Az átadás az Abbász és Ariel Saron izraeli kormányfő között februárban megkötött tűzszüneti megállapodás jegyében történt.

Jerikó és Túl-Karm átadása után az izraeli hatóságok felfüggesztették a további ciszjordániai városok palesztin irányítás alá adását, mert az izraeli kormány megítélése szerint a palesztin biztonsági erők nem tesznek meg mindent a palesztin szélsőségesek lefegyverzéséért. (MTI)

Comments are closed.