Forrás: NOL

Bevásárlóközpont épül a műemlék házak aljába

Sándor Tünde, 2005. április 1. 00:00

A névadó emléktáblájaKép: Szabó Bernadett Csendben gazdát cserélt, megkapta az építési engedélyeket, és a napokban meg is kezdődik a Gozsdu-udvar felújítása. A pesti zsidónegyed hányatott sorsú épületegyüttesében az Autóker Holding Rt. alakít ki százhúsz luxuslakást és huszonnégy üzlethelyiséget.

Mesés kincs lapul valahol a Gozsdu-udvarban, azt mondják, a második világháború idején rejtette el az egyik menekülésre kényszerült gazdag zsidó család. A legenda vagy igaz, vagy nem, valószínűsége inkább az utóbbinak van. Az viszont biztos, hogy az erzsébetvárosi Király utca és Dob utca által közrefogott, hét épületből és hat udvarból álló épületcsoport műemléki felújításával az Autóker Rt. egy új vevőréteget céloz meg. A holding elnök-vezérigazgatója, Ehud Amir szerint a budapesti ingatlanpiacon már megjelent az a kör, amelyik a régi belvárosi bérházak luxusszínvonalon felújított lakásai iránt érdeklődik, és hajlandó is megfizetni azok árát. A Gozsduban ugyanis átlagosan hatszázezer forintos áron hirdetik meg – néhány héten belül – a lakások négyzetméterét.

A Gozsdu-udvart hajdani építtetőjéről, a több mint kétszáz éve született Gozsdu Manóról, vagyis Emanuil Gojduról nevezték el. A XIX. században élt ügyvéd a magyarországi románság nagy mecénása volt, szép pályát mondhat magáénak: parlamenti képviselővé választották, sőt, legfőbb ítélőszéki bíróként is szolgált. Életművének gerincét a magyar és a román nép közötti jó kapcsolat kiépítésének szentelte, mindkét nemzet igazi hazafiként tartotta őt számon. Vagyonának nagy részét a görögkeleti román diákok támogatására létrehozott alapítványra hagyta, a pesti Gozsdu-udvart sem magának, hanem diákszállónak terveztette. Az épületekben persze már sok évtizede nem diákok laknak, néhány évvel ezelőttig – tanácsi, majd önkormányzati – bérlakásokként hasznosították azokat. Karbantartásukra azonban emberemlékezet óta nem költöttek, az egykori diákszálló mára teljesen lepusztult.

Az Autókert másfél éve kereste meg a Gozsdu-udvar korábbi tulajdonosa, a Magyar Ingatlan Kft. azzal, hogy eladnák a tulajdonjogot. A kft. öt éve szerződött az önkormányzattal az adásvételről, ám az aláírást követő napokban az ingatlanegyüttest műemlékké nyilvánították. Ráadásul akkoriban merült fel Romániában a Gozsdu-hagyaték ügye is – bár az ingatlan a magyar állam, illetve a tulajdoni lap szerint a VII. kerületi önkormányzat tulajdona lett. Éveket vett igénybe az is, amíg a kerület elérte, hogy megfelelő öszszegért cserébe kiköltözzenek az utolsó lakók is. Az elköltözések majdnem tíz évig tartottak, a bérlők némelyike nem fogadta el a többiek által elegendőnek tartott kártalanítást, a több pénzben bízók évekig tárgyalgattak, pereskedtek az önkormányzattal. A vevő azonban nem állt el szándékától, olyannyira nem, hogy hajlandó volt megemelni a vételárat a bérlői többletigények fedezése érdekében. Közben mégiscsak elfogyhatott a Magyar Ingatlan ereje, mert a nyolc-tízmilliárd forintos programot jelentő Gozsdu és a hozzá kapcsolódó Holló utcai lakóházak és parkolóház megépítésére végül már nem vállalkoztak.

Ilyen volt…

Hogy mennyiért került az Autóker Holding tulajdonába a belvárosi műemlék, azt nem árulják el. A hét ház és a velük együtt eladott négy Holló utcai ingatlan értékét Ehud Amirék számára a projekt különleges adottságai jelentik. Az eddig kizárólag új lakások építésével foglalkozó cég a műemléki rekonstrukcióval valami újba kezd, méghozzá egy olyan helyen, ahol egy kézben tarthatja egy teljes épületegyüttes megújítását. Az összehangolt munkálatok végeredménye a Gozsdu-udvarnak az eredetivel még a homlokzat színében is megegyező látványa lesz. A néhány éve kidolgozott, akkor Madách Garden néven ismertté vált koncepción némileg módosítottak – mindenekelőtt a nevét vetették el. Ám a minta továbbra is a londoni kulturális-szórakoztató negyed, a Covent Garden maradt. Itt azonban megpróbálják ötvözni a nyüzsgő bevásárlóközpontok és a különleges művésznegyedek egyedülálló hangulatát: vásárolni, kulturálódni és kikapcsolódni egyaránt lehet majd. A Gozsduban galériákat nyitnak, valamint kávézókat, vináriumokat, nívós éttermeket, és sok-sok – úgynevezett – közösségi teret alakítanak ki. A tervezők ékszer- és divatüzleteket, kézművesboltokat és számos olyan kereskedelmi egységet rajzoltak a tervbe, amelyek révén vissza lehet varázsolni a pezsgő hétköznapokat a történelmi zsidónegyedbe. A Király utca 13. és a Dob utca 16. közötti területet utólagosan alápincézik, hogy ott, valamint a földszinti helyiségekben összesen huszonnégy kereskedelmi és vendéglátó-ipari üzletnek biztosítsanak helyet.

A lakásokhoz és üzletekhez kötelezően előírt parkolóhelyeket azonban sem a föld alatt, sem az udvarokban nem lehet kialakítani. Emiatt a Gozsduhoz – és a szintén az Autóker-érdekeltség Holló utca 10., 12., 14.-ben épülő, összesen 126 lakást magában foglaló három házhoz – ötletes megoldást találtak. A Holló utca 6.-ban 238 férőhelyes parkolóház épül (és közben a Holló utcai autókeres házak pinceszintjén is kialakítanak 98 autónyi helyet).

… és ilyen lesz a Gozsdu-udvar

A Gozsdu-udvart a tervek szerint jövőre adják át, a belvárosi műemlék miliő otthonait külföldön is hirdetni fogják. Angliából és Írországból már érdeklődnek a vásárlók. Ehud Amir azt reméli: rehabilitációs programjuk nemcsak a külföldiek körében arat majd elismerést. A cégvezető arra számít, hogy a történelmi városnegyedben nemcsak anyagi, hanem erkölcsi sikerre is szert tehetnek.

A belvárosra szakosodott az Autóker

Az eredetileg újlipótvárosi projektekkel – a Cézár Házzal és a Kleopátrával – induló Autóker mostanában a belvárosi kerületekben lát fantáziát. A nagy kivétel a Foka-öböl beépítését eredményező Marina-part, amelynek a harmadik ütemét kezdik éppen. A cég eddig többnyire papírról, már a tervezőasztalról eladta a belvárosi lakások nagyobb részét. A pesti belvárosban először óvatosan felmérték a piacot, a Király utca 30-32.-ben épülő 143 lakásos Király Udvar azonban osztatlan sikert aratott, a 370 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínált lakásokat még az építés megkezdése előtt eladták. A vevők 30 százaléka ott külföldi, a 470 ezres négyzetméteráron hirdetett VI. kerületi Léda Házban azonban – ahol a jövő havi átadás előtt az 57-ből már csak három lakás gazdátlan – már a vásárlók fele nem magyar. A Szinyei Merse és a Szondi utca sarkán épülő 200 lakásos társasház 360 ezer forintos négyzetméterára is vonzónak bizonyult, a még csak épülő házban 125 lakásra már megkötötték az adásvételi szerződést.

FOTÓk: domaniczky tivadar

Comments are closed.