Forrás: Népszava

Miután az izraeli parlament, a kneszet vasárnap este elutasította a népszavazás megtartását a gázai kivonulásról és az ottani zsidó települések felszámolásáról, a telepesek vezetői kijelentették, hogy ‘véget ért a harc parlamentáris módszerekkel vívott szakasza, a harcteret az utcára visszük át’. A legszélsőségesebb telepes-csoportok egyik vezetője, a csaknem tíz évvel ezelőtti Jichak Rabin kormányfő meggyilkolására utalva, azt mondta, hogy a képviselők, akik a népszavazás ellen (vagyis a kivonulás mellett) szavaztak, ‘a következő politikai gyilkosságra adták voksukat’.

A szélsőséges nacionalisták tervei és szándékai még a mérsékeltebb telepesek köreiben is aggodalmat keltenek. Gideon Ezra belbiztonsági miniszter tegnap elmondta, hogy a telepesek egyik vezetője – akit nem volt hajlandó megnevezni – javasolta neki, hogy gyűjtsék be a felszámolásra szánt települések lakosai tulajdonában lévő fegyvereket – nehogy ezeket a kiürítést végrehajtó katonák és rendőrök ellen használják fel. A hadsereg egyik tanácskozásán a megszállt területeken szolgáló egyik egység parancsnoka, Gaj Hazut alezredes kifejtette, hogy kevésbé fél belépni egy arab faluba, mint fanatikus, szélsőséges lakosairól hirhedt Jichar településbe.

A telepesek, éppen ellenkezőleg, fegyvert és élelmiszert kezdenek tárolni, hogy minél tovább tudják állni az ostromot, ha majd a településeikre érkeznek a kiürítést végrehajtó katonák. Vezetőik egyike, Benci Lieberman elmondta terveikről, hogy a településekre, amelyekben mintegy 7500 ember él, 100 ezer embert akarnak összevonni, akik passzív ellenállást fognak tanúsítani, s ebben az esetben a hadsereg és a rendőrség nem lesz képes végrehajtani a kiürítést.

A népszavazásról folytatott parlamenti vitában Ariel Saron miniszterelnök – nem kis mértékben az ellenzék segítségével – fontos politikai győzelmet aratott, ugyanakkor azonban elvesztette pártja, a Likud támogatását: a párt 40 képviselője közül huszonheten szavaztak Saron álláspontjával ellentétesen. Talán ennek hatására Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter tegnap kifejezetten ellenzéki hangot ütött meg. Habár nem kevesebb mint négy alkalommal szavazott a kivonulás mellett, most azt állította, hogy ez hibás döntés volt, mert a világ és az arabok úgy értelmezik majd, hogy Izrael hajlandó egyoldalú engedményekre, amikor az sem biztos, van-e megbízható partner a tárgyalásokra. Netanjahu szerint Izraelnek az egyoldalú gázai kivonulásért a megszállt Nyugati part (Ciszjordánia) területének ‘legalább két harmada, de talán három negyede’ bekebelezésével kell kárpótolnia magát.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.