Forrás: Népszava

Az izraeli parlament tegnap 72 szavazattal 39 ellenében elvetette a javaslatot, hogy népszavazáson döntsenek a gázai kivonulás és az ottani zsidó települések felszámolásának tervéről. Minden felmérés szerint a tervnek a választók körében jelentős többsége van, Ariel Saron miniszterelnök mégis ellenezte a népszavazást, mert miatta halasztást szenvedett volna a kivonulás, ami viszont ellentétes lett volna a Saron által az amerikaiaknak tett ígérettel.

A majdnem kétharmados többség megtévesztő, a 11-tagú ultra-ortodox Sasz képviselő-csoport szavazásának mikéntje az utolsó pillanatig kétséges volt és a Sasz-képviselők csak akkor csatlakoztak az ellenzőkhöz, amikor nyílvánvalóvá vált, hogy a Sasz szavazataival együtt sem kap a népszavazási javaslat többséget – így növelve meg a javaslatot elvetők többségét.

Közvetlenül a népszavazásról tartott szavazás után a kneszet elkezdte a 2005. évi költségvetési vitát, amelyről a végső szavazást valószínűleg csak szerdán éjszaka tartják meg – jóváhagyása viszont nem kétséges. Szombaton éjszaka ugyanis Saron kormányfő dél-izraeli farmján vendégül látta a liberális Sinuj-párt két vezetőjét, a magyar származású Tomi Lapidot és Avraham Poraz volt belügyminisztert. Együtt nézték az Izrael-Írország EB-selejtező labdarúgó mérkőzést és a fáma szerint, a 90-ik percben, amikor Izrael 1:1-re kiegyenlített (a gólt egyébként az izraeli válogatott arab nemzetiségű játékosa rúgta) – megszületett a megegyezés, amely szerint a Sinuj megszavazza a költségvetést, ennek ellenében abból 700 millió sekelt (kb. 30 milliárd forintot) fordíthat saját belátása szerint az egyetemi oktatás és a hallgatók, a leszerelő katonák és a nyugdíjasok támogatására. A Sinuj 14 szavazatával biztosított a költségvetés kényelmes többséggel való jóváhagyása – annak ellenére, hogy Saron Likud pártjának 12-13 képviselője a költségvetés ellen fog szavazni.

A Likud-„lázadók” szavazását nem költségvetési megfontolások befolyásolják, hanem a kormány megbuktatásának célja. A költségvetés elutasítása (csakúgy mint a népszavazás jóváhagyása) ugyanis időelőtti választások kiírását vonná maga után és így meghíúsulna, vagy legalább halasztást szenvedne a gázai kivonulás. A népszavazás elvetésével és a költségvetés megszavazásával elhárultak az utolsó politikai akadályok a kivonulás és a gázai zsidó települések felszámolásának megvalósítása elől.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Képalá:

Akárki akármit mond, kivonulunk! – fejezi ki Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes testbeszéde Fotó:Reuters

Comments are closed.