Forrás: Magyar Hírlap

Amerikai beavatkozást kérnek

Amerikai beavatkozást kérnek a palesztinok egy ciszjordániai zsidó telep bővítésének leállítására. A kívánságlistájuk azonban ezzel nem teljes: Kadhafi líbiai vezetőtől bocsánatkérést követelnek, amiért idiótának nevezte őket.

A Saron-kormány 3500 új „lakóegységet” tervez építeni Maale Adumim településen, folytatva azt a korábbi tervet, hogy zsidó telepekkel fogja körbe Kelet-Jeruzsálemet. Ez a törekvés azonban ellentétes a nemzetközi béketervvel, amely még demográfiai okokból sem engedélyezi a már meglévő települések bővítését.

Szaeb Erekat palesztin főtárgyaló éppen ezért az Egyesült Államokhoz fordult segítségért. Az AP jelentése szerint azt kérte a térségben tárgyaló amerikai küldöttektől, hogy tegyenek meg mindent az építkezés leállításáért, mert azzal területeket vennének el a majdani palesztin államtól. Az amerikai hírügynökség úgy értesült, hogy az amerikaiak magyarázatot is kértek Ariel Sarontól, amikor szerdán találkoztak vele. A palesztinoknak azonban nem ez az egyetlen friss kérésük. Moamer Kadhafi líbiai vezetőtől azt követelik, hogy kérjen bocsánatot, amiért idiótának nevezte őket – igaz, az izraeliekkel együtt -, amiért mind a ketten saját államot akarnak ahelyett, hogy együtt élnének. Az Arab Liga algíri csúcstalálkozóján mondott beszédében a líbiai vezető az összes kollégáját is sokkolta, amikor kijelentette: „A terrorizmust az iszlámmal azonosítják.” A Palesztin Hatóság úgy véli, Kadhafinak a saját dolgával kellene foglalkoznia. Tajeb Abdel Rahim, a Fatah központi bizottságának főtitkára szerint „a palesztinoknak így is állandóan fáj a fejük, és nincs elég aszpirinjük”. A Haarec internetes kiadása azonban megjegyezte, hogy Mahmud Abbasz palesztin kormányfő nem tűnt túlságosan feldúltnak Kadhafi beszédét hallgatva, sőt közben többször elégedetten kuncogott is. Az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak nyilatkozva is csak a kifejezésmódját nevezte elfogadhatatlannak, általánosságban azonban elfogadja Kadhafi álláspontját – mondta.

MH-összeállítás

Comments are closed.