Forrás: NOL

Az új palesztin elnök arculcsapásával ér fel a The New York Times szerdai száma szerint a Jeruzsálem melletti izraeli kolónia bővítési terve, amellyel az izraeli kormányfő előre befolyásolni akarja a még meg sem kezdődött béketárgyalásokat.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök talán még nem értette meg egészen, hogy a remény új korszakában a térségben vissza kell fognia kolóniaépítő ösztöneit – írja a New York-i liberális napilap Egy lépés hátra a Közel-Keleten című szerkesztőségi kommentárjában. A Jeruzsálemtől néhány kilométerre keletre lévő, 30 ezer lakost számláló Maale Adumim településen a kormány vasárnap megerősített tervei szerint 3500 új lakást fognak építeni. A lap szerint a palesztinok jogosan bírálták a tervet azzal, hogy akadályozza a két legkényesebb kérdésnek, a végleges határok kijelölésének és Jeruzsálem felosztásának a megoldását.

A végső békeegyezményben ki kell igazítani az 1967-es határokat, mert elméletileg szép lenne ugyan a hozzájuk való visszatérés, de túl sok izraeli zsidó él ezeken a határvonalakon kívül ahhoz, hogy valamennyien áttelepüljenek. De éppen ezért oly cinikus a telepesek számát növelni. Ariel Saron tisztességtelenül előre el akarja rendezni a kártyákat azzal, hogy növeli a zsidó jelenlétet Jeruzsálem hagyományosan arabok lakta keleti városrészei körül, elvágná ezzel a Kelet-Jeruzsálemben élő izraeli arabokat a ciszjordániai palesztin körzetektől.

A kommentár szerint Saron dicséretére válik a zsidó telepesek küszöbönálló elköltöztetése a Gázai övezetből, amelynek során izraeli katonák kerülnek szembe cionista telepesekkel, akik úgy hiszik, isten adta nekik azt a földet, ahonnan eltávolítják őket. A kolóniaépítés azonban helytelen módja a politikai nyomás enyhítésének. Izrael nem cserélheti el a Gázai övezetet több ciszjordániai kolóniáért. Nem lesz izraeli-palesztin tárgyalásos rendezés a legtöbb zsidó telep kiürítése nélkül, és ez kivonulást jelent, nem bővítést.

Maale Adumim bővítése Mahmúd Abbász új palesztin elnök arculcsapásával ér fel, aki pedig magát nagy politikai kockázatnak kitéve három hónap alatt messzebb ment el a békemegállapodás felé vezető úton, mint a néhai Jasszer Arafat valaha is. A fiatal palesztinoknak azonban bízniuk kell abban, hogy az új vezető méltányos alkut fog kötni, és a fegyveres harcról való lemondás fejében független palesztin államot kapnak elég területtel Ciszjordániában és a Gázai övezetben ahhoz, hogy életképes is legyen – írta a The New York Times.

(MTI)

Comments are closed.