Forrás: Demokrata

Könyveladási rekordokat dönt Törökországban a Mein Kampf. A török könyvkritikusok szerint Hitler fő műve titokban mindig is a hazai olvasóközönség kedvence volt annak ellenére, hogy Törökországban nagy példányszámban fél évszázada nem adták ki. Most hosszú évtizedek után a török Mefisto kiadó nagy vállalkozásba kezdett: Hitler könyvével elárasztották az országot. Törökországban a könyvből 2005 eleje óta 50.000 példányt adtak el.

Emre Sami Kilic, a Mefisto kiadó tulajdonosa szerint napjaink nemzetközi politikai eseményei erősítik a török lakosságban a Mein Kampf iránti vásárlási kedvet. Az érdeklődés különös módon Törökország uniós-jelöltségével kapcsolatba hozható. A jelöltség számukra a hagyományos nemzeti értékektől való erőszakos eltávolodást jelenti. Valamint az Egyesült Államokkal és Izraellel szemben felgyülemlett ellenszenv is, mivel ezeknek az államoknak az iraki és a palesztin nép irányában kifejtett magatartása a török társadalomban heves ellenérzéseket váltott és vált ki.

Török politikai szakértől és politikusok úgy vélik, a Mein Kampf törökországi szárnyalása más gyökerekből fakad és egészen más jelentőséggel bír, mint az európai liberális körök által az unión belül felerősödni vélt antiszemitizmus és neonácizmus. Az általános politikai felfogás ezzel kapcsolatban az, hogy Törökországban az iraki-háború miatt növekvő anti-amerikanizmus és az Izrael állam által hivatalosan gyakorlott, a Palesztin lakosságot súlytó agresszió felelősek Hitler könyvének népszerűségéért, mivel a török lakosság következetesen elutasítja Amerika iraki-politikáját és Izrael önkényes agresszióját.

Napjaink európai politikusainak a Mein Kampffal kapcsolatos kritikáit a török politika azzal a ténnyel utasítja el, hogy a második világháborúban neutrális Törökország sohasem gyakorolt antiszemita politikát, sőt a 15. században az Oszmán birodalom idején Törökország a zsidók menedéke volt. Ennek eredményeképpen Törökország karakteresen elutasítja az uniós politikusok fenyegetéseit és az antiszemitizmus vádjával történő megbélyegzés kísérleteit.

A 22.000 főt számláló törökországi zsidó hitközség fenntartásai azonos sorsot osztanak az uniós politikusok fenntartásaival, Törökország nem veszi figyelembe őket. Azt mondják: kinek nem inge, ne vegye magára.

Comments are closed.