Forrás: Népszava

Jeruzsálemi külügyminisztériumi forrásokkal ellentétben Ariel Saron miniszterelnök pozitív lépésként értékelte a kairói palesztin-konferencia határozatát a fegyveres akciók további szüneteltetéséről – habár Izrael is messzemenőbb lépésben, egy hosszabb távú fegyvernyugvás kihirdetésében bízott. A tegnapi nap híre az is, hogy megtiltották az izraeliek számára azt, hogy Gázába költözzenek.

Bush elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során Saron hozzáfűzte, hogy hosszú távon nem lehet megújítani a politikai tárgyalásokat Bush „utitervének” megvalósításáról a fegyveres palesztin terrorista szervezetek felszámolása nélkül. Saron egyébként áprilisban Amerikába látogat és Bush elnök – ezúttal először – nem a washingtoni Fehér Házban, hanem texasi birtokán fogadja, ami izraeli megfigyelők szerint Bush nagyrabecsülésének jele.

A kairói konferencia egyik legfontosabb határozata, hogy a szélsőséges szervezetek – a Hamász, az Iszlám Dzsihád, stb. – belépnek a Palesztinai Felszabadítási Szervezetbe (PFSZ), részt vesznek a júliusi palesztin parlamenti választásokon és esetleg képviseltetik magukat a PFSZ és az autonóm Palesztin Hatóság végrahajtó szerveiben. Ez változást jelent a Hamasz álláspontjában, amely 1996-ban megtagadta a részvételt a választásokon, mert az egész Palesztin Hatóságot az Izraellel kötött oslói megegyezés „gyümölcsének” tekintette. Mahmúd Abbász palesztin elnök a kairói határozatokat jó alapnak tartja az Izraellel folytatandó béketárgyalások következő szakasza előtt. Hisam Abdel Razek palesztin miniszter szerint a Kairóban kötött megállapodások képezik az első lépést egy egységes és átfogó palesztin képviseleti szerv kialakítása felé. A kérdés az, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád bekapcsolódása a PFSZ infrastruktúrájába e szervezetek fegyveres alakulatainak beolvadását jelenti-e az egységes palesztin biztonsági szervekbe? Ha igen, ez a terror-szervezetek felszámolására irányuló izraeli követelés teljesítését jelentheti.

Az izraeli hadesreg déli parancsnokságának parancsnoka, Harel tábornok azonnali hatállyal megtiltotta, hogy izraeli polgárok a gázai zsidó településekbe tegyék át lakóhelyüket. Az elmúlt hetekben ugyanis több száz, talán több ezer a kiürítést ellenző izraeli jelentkezett be mint lakos ezekre a településekre, hogy majd ott lehessenek és akadályozhassák a kiürítést és a települések felszámolását.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.