Forrás: Népszava

Kairói konferenciájukon a különböző palesztin szervezetek arról állapodtak meg, hogy meghosszabbítják azt a tűzszünetet, amely elvileg a Sarm-es-Sejk-i konferencia óta van érvényben. Ezt ahhoz a feltételhez kötik, hogy Izrael szüntesse be harci tevékenységeit a megszállt palesztin területeken és engedjen szabadon palesztin foglyokat. A Hamász nevű iszlamista szervezet szerint Izraelnek ez év végéig kell telejesítenie a feltételeket. Ha nem teszi, a Hamász újraindítja támadásait.

Izrael nem hajlandó ilyen kötelezettséget vállalni, de Ariel Saron miniszterelnök kijelentette, hogy amennyiben a palesztinok nem folytatják terrorista akcióikat, az izraeli hadsereg is csak a ‘ketyegő bombák’, vagyis közvetlen veszélyt jelentő terroristák ellen fog fellépni. A ‘célzott likvidációk’ valóban néhány hete szünetelnek.

Az erőszakos akciók szüneteltetése kevesebb, mint amit Mahmúd Abbász palesztin elnök akart elérni. Ő hosszabb ideig tartó fegyverszünet kihirdetését javasolta, és azzal érvelt, hogy a ez rendkívül fontos lenne az Izraellel folyó tárgyalások folytatása és Izrael a Gázai Övezetből való kivonulása szempontjából. A szélsőséges szervezetek, a Hamász és az Iszlám Dzsihád vezetői (főleg az emigrációban élők) erre nem voltak hajlandók és a vendéglátó egyiptomiak nyomása sem volt képes erre rábírni őket. Abbász presztizsére súlyos csapást mért a Fatah fiatalabb nemzedékének vezetője, Marvan Barguti, aki izraeli börtönben tölti életfogytiglani büntetését. A kairói konferencia résztvevőinek küldött üzenetében Barguti az Izraellel folyó tárgyalások folytatására biztatta őket, egyúttal azonban kifejezte meggyőződését, hogy ‘szárazon kell tartani a puskaport’, hogy a fegyveres intifádát bármikor újraindíthassák.

Megérkezett Tel-Avivba az új egyiptomi nagykövet, Aszam Ibrahim. Egyiptom az intifáda kitörése után, több mint négy évvel ezelőtt hívta vissza nagykövetét Tel-Avivból. Ibrahim eddig hazája szudáni nagykövete volt. Az új jordán nagykövet már két héttel ezelőtt megérkezett Tel-Avivba.

Jerikóban nem fogadták kitörő örömmel a város palesztin biztonsági ellenőrzés alá helyezését. A városban eddig sem voltak izraeli egységek, amelyek csak a Jerikóba vezető utakat ellenőrizték. Ezek közül szabad lett az átjárás Ramallah felé, a Holt tenger felé vezető úton csak a városból kiutazó kocsikat fogják ellenőrizni, a Jeruzsálem felé vezető út azonban továbbra is teljes izraeli ellenőrzés alatt marad. A jerikóiak legnagyobb fájdalma, hogy Izrael – talán ideiglenesen – megtiltotta polgárainak a belépést a világszerte ismert jerikói kaszinóba. Miután Izraelben nem működnek legális kaszinók, békésebb időkben az izraeliek milliókat hagytak a jerikói kaszinó játékasztalainál, egyúttal munkahelyet biztosítva a munkanélküliség által sújtott város több száz lakosának.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.