Forrás: Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

Megnyílt a jeruzsálemi Jad Vasem új történeti múzeuma

2005. március 17.

Több mint 30 ország állam- vagy kormányfőjének, illetve minisztereinek jelenlétében nyitotta meg kedd este a jeruzsálemi Jad Vasem emlékhely új Holokauszt Történeti Múzeumát Móse Kacav izraeli államfő.

A Móse Szafdie által tervezett új múzeum, amelynek megépítése 43 millió euróba került, egy hosszan elnyúló, háromszög keresztmetszetű folyosóra van felfűzve, amelyet mintegy „átfúrtak” a Jad Vasem területén található Emlékezés hegyén. A nagyobbrészt föld alatt húzódó építmény látványában a szürke cement és az üveg uralkodik. Az elődjével ellentétben fényesen kivilágított építmény jobbról és balról felváltva nyíló termekre oszlik, amelyek kiállítási anyaga az európai zsidóság megsemmisítésének egymást követő szakaszait mutatja be. Az itt lévő létesítmény egy művészeti múzeumot és egy oktató központot is magába foglal.

Hatvan évvel azután, hogy a II. világháborúban közel 6 millió zsidót semmisítettek meg Európában, Avner Salab, a Jad Vasem igazgatótanácsának elnöke az áldozatok és bűnösök egyéni sorsának bemutatását és a holokauszt-oktatásás elősegítését tekinti a legkorszerűbb audiovizuális eszközökkel felszerelt múzeum fő céljának. Ez utóbbinak döntő jelentőséget tulajdonítanak, tekintettel az antiszemitizmus világszerte tapasztalt erősödésére, s az utóbbi időben fokozódó érdeklődésre, amely az iránt mutatkozik, hogyan lehet átadni a holokauszt borzalmas tapasztalatait a következő nemzedékeknek, miközben egyre kevesebben élnek már a túlélők közül.

A múzeum ünnepélyes megnyitóján jelen volt Ariel Saron kormányfő, Kofi Annan ENSZ-főtitkár, Joschka Fischer német külügyminiszter, Lengyelország és Svájc elnöke, Franciaország, Hollandia, Olaszország és Svédország miniszterelnöke. Magyarországot az eseményen Kovács Kálmán hírközlési és informatikai miniszter képviselte.

(Múlt-kor / MTI)

www.mult-kor.hu?article=9299

Minden jog fenntartva Š 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.