Forrás: HETEK

HETEK – Országos Közéleti Hetilap | IX. ÉVFOLYAM, 11. SZÁM | 2005. MÁRCIUS 18.

Hetek-összeállítás

Izrael végső esetben kész a megelőző csapásra

Az iráni rémálom

Brit lapértesülés szerint az izraeli hadsereg elitalakulatai a Negev-sivatagban már egy hónapja gyakorolják az iráni atomlétesítmények elleni támadást. A knesszet katonai bizottságának egyik tagja, Efraim Sné szerint a támadás a „legutolsó lehetőség”, amennyiben Irán nem adja fel az atombomba előállítására vonatkozó tervét. Időközben George W. Bush amerikai elnök megegyezett a három európai nagyhatalom vezetőjével, hogy összehangolják az Irán megfékezésére szolgáló stratégiájukat.

A busheri reaktor. Irán nem adja fel Fotó: Reuters

Szilvan Salom izraeli külügyminiszter nukleáris „rémálomnak” nevezte azt, ha elkészülne az iráni atombomba. Szakértők szerint a közel-keleti ország – kicsiny területe miatt – nem tudna hatékonyan és időben védekezni egy iráni támadással szemben, amely egész Izrael pusztulását okozhatná. Salom március elején lapunknak nyilatkozva úgy fogalmazott: Teherán „már az elkövetkező hat hónapon belül szert tehet a bombagyártáshoz szükséges tudásra, majd pedig elvégezhetik a végső kísérleteket is. Ezt nem engedhetjük meg nekik.” (Hetek, 2005. március 4.) Emlékezetes, hogy az izraeli védelmi stratégia már a nyolcvanas évek elején a megelőzést választotta, amikor egy váratlan akcióval lerombolták az iraki Osirak atomreaktor, amely Szaddám Huszein fegyverprogramjának a sarokköve volt.

Most hasonló forgatókönyvön dolgoznak – legalábbis egy brit napilap szerint. Izrael már kidolgozta az iráni atomlétesítmények elleni összehangolt szárazföldi és légitámadás titkos terveit arra az esetre, ha diplomáciai módszerekkel nem sikerül leállítani az iráni nukleáris fejlesztési programot – írta a The Sunday Times. A vezető vasárnapi brit lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozó értesülése szerint Ariel Saron izraeli miniszterelnök belső kabinetje már a múlt hónapban, a kormányfő Negev-sivatagbeli farmján, egy nem nyilvános ülésen megadta „előzetes hozzájárulását” a támadáshoz.

Az izraeli hadsereg a sivatagban felépítette az egyik iráni hasadóanyag-dúsító mását, és azon gyakorolja az eredeti létesítmény lerombolását. Az akcióban a tervek szerint az izraeli hadsereg egyik elit alakulata, valamint a légierő bunkerfalak átütésére alkalmas bombákkal felszerelt F-15-ös harci gépei vennének részt – írta a brit lap. A cikk szerint az izraeliek a tervet egyeztették amerikai kormányilletékesekkel, akik feltételesen jelezték, hogy nem állnának az izraeli akció útjába, ha az iráni atomprogram leállítását célzó minden nemzetközi próbálkozás kudarcot vall.

Irán – saját állítása szerint – kizárólag békés célú nukleáris programot folytat, izraeli és amerikai hírszerzési illetékeseknek azonban, akik az elmúlt hetekben megosztották egymással értesüléseiket, meggyőződésük, hogy Teherán atomfegyver előállítására készül – áll a The Sunday Timesban.

Ez utóbbinak ellentmond a nukleáris feketepiac keresztapjának, a pakisztáni Abdul Kader Kahnnak most nyilvánosságra hozott vallomása, amely szerint már 15 évvel ezelőtt szállított Teheránnak atomprogramjához szükséges berendezéseket és hasadóanyagot. (Hetek, 2005. február 18.)

Hivatalosan azonban még a diplomáciáé a főszerep, legalábbis ebben egyezett meg a héten George W. Bush amerikai elnök az európai hármak, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország vezetőivel. Ennek értelmében – ha Teherán jól viselkedik – az Egyesült Államok is támogatja Irán felvételét a Világkereskedelmi Szervezetbe, ellenkező esetben az európai államok is támogatják a büntetőszankciókat.

Telepesek készülnek a Templom-hegy elfoglalására

Izraeli rabbik és radikális jobboldali aktivisták azzal fenyegetőznek, hogy elfoglalják a jeruzsálemi Templom-hegyet (arab nevén a Mecsetek terét), így próbálva megakadályozni a Gázai övezetből tervezett izraeli kivonulást.

A bejelentésről készült videofelvételt az izraeli közszolgálati televízió második csatornája mutatta be szerda este. A felvétel a televízió szerint „az elmúlt napokban” készült Jeruzsálem óvárosában rabbik és mintegy harminc különböző szervezethez tartozó szélsőjobboldali aktivisták tanácskozásán, ahol az akció különböző forgatókönyveit vitatták meg. Az egyik szereplő arról beszélt, hogy „ha 50 ezren kivonulnak a Templom-hegyre, Isten az égben látja ezt, és az izraeli intézmények sem maradhatnak közömbösek”. A résztvevők arról is vitatkoztak, hogy cselekedetükkel megvárják-e vagy sem a Gázai övezetből való egyoldalú izraeli kivonulás júliusra tervezett kezdetét. A tv-kommentátor szerint e mozgalmak három héten belül „főpróbára” készülnek. Az izraeli média arra is felhívta a figyelmet, hogy ultranacionalista öngyilkos merénylők robbanóanyaggal teli sportrepülőgépekkel támadnának a térre. A szélsőségesek arra számítanak, hogy egy ilyen merénylet óriási felháborodást és erőszakhullámot váltana ki a palesztinok körében és az egész muzulmán világban, s emiatt nem lehetne végrehajtani a gázai kivonulást és az ott élő mintegy 8000 zsidó telepes evakuálását. (MTI)

Copyright Š HETEK. Minden jog fenntartva.

Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. Internet szolgáltatónk a TisztaNet

Hirdetési tarifatáblázat a Hetek nyomtatott változatához

Comments are closed.