Forrás: Magyar Hírlap

A haza egységének szükségességéről szólt Gyurcsány Ferenc kormányfő

A haza egységének szükségességéről szólt Gyurcsány Ferenc kormányfő a Múzeum kertben elmondott ünnepi beszédében. A fogadtatás nem volt valami egységes, a kerítésen túlról füttykoncert fogadta a miniszterelnök szavait. Akadt olyan, aki – az ünnep szellemében – Haynauhoz hasonlította Gyurcsányt. Vári beszédében Schmitt Pál – a kettős állampolgárság kapcsán – azt mondta: „Gyurcsány Ferenc egy tál lencséért képes volt elárulni a 15 milliós magyar nemzetet.” Az emberek örültek – a tavasznak.

Gyurcsány Ferenc a Múzeum kertben egységet sürgetettfotók: Soós Milán”Szia, Ági, na, milyenek voltunk? Átjött a tévében is, hogy kifütyültük, ahogy megérdemelte?” – hadarta izgatottan a telefonjába egy húsz év körüli lány tegnap délelőtt a miniszterelnök beszéde után a Múzeum körút közepén. Válasz helyett azonban valószínűleg egy viszonylag értelmes és kézenfekvő kérdést kaphatott a vonal túloldaláról, amellyel nem tudott mit kezdeni, így értetlenkedve csattant fel: „Nem érted? Itt nem a nemtetszésről van szó, hanem arról, hogy hogy merészel kiállni, és a nemzetről beszélni!” – magyarázta hevesen gesztikulálva.

A füttykoncert indoklása jól hangzik, ám kicsit sántít, mivel a kerítésen túl lévők közül valószínűleg senkinek nem sikerült kiderítenie, szólt-e a nemzetről Gyurcsány. A beszédéből ugyanis egyetlen szót sem lehetett hallani a pfujolástól, füttykoncerttől, kereplőktől és bekiabálásoktól. Ez utóbbiak egyébként meglehetősen széles skálán mozogtak, hallható volt egyszerű hazaárulózástól kezdve burkolt zsidózáson át („Cionista bérenc!”) a már hagyományosnak tekinthető „Mondjál le!” felszólításig mindenféle, sőt többen Haynauhoz hasonlították Gyurcsányt.

A tömeg csendesebbik, ünnepelni vágyó része egykedvűen vette tudomásul a füttykoncertet. Mindenkit sokkal jobban izgatott, hogy végre süt a nap, itt a tavasz. Akiket pedig mégis Gyurcsány beszéde foglalkoztatott, azok szerint „kínos volt, de legalább nem futamodott meg”, és „látszott rajta, hogy nem érte váratlanul”.

Demszky is füttyöt

kapott

A tömeg nagy része a közepesen unalmas, elektromosgitár-szólókkal és musicalbetétekkel tűzdelt énekes-táncos műsor után a Múzeum kertben maradt, ahol bábjátékok és színi előadások szórakoztatták a családosokat egészen estig, de voltak, akik a Petőfi tér felé indultak, hogy meghallgassák Demszky Gábor ünnepi beszédét. Ahogy várható volt, itt sem ment minden zökkenőmentesen: a főpolgármestert néhányan sípolással, füttyel és bekiabálásokkal próbálták megzavarni abban, hogy öt percen belül tizenhatodszorra is kimondja a „szabad” szó valamely ragozott alakját.

A fentieknél jóval békésebben zajlott a Fidesz és a polgári körök megemlékezése a budai Várban. Schmitt Pál fideszes alelnök beszédének kezdetéig zsúfolásig megtöltötte a színpad előtti utcát a tömeg. Amíg pedig Esztergályos Cecília fel nem konferálta a szónokot, mindenki kedvére válogathatott a téren árusított nemzeti portékák között – volt itt piros-fehér-zöld mobiltelefon-tartó, Nagy-Magyarország alakú salátástál. Akinek pedig mindez nem volt elég, az megvehette az Orbán Viktor hét titka című könyvet is, vagy felülhetett a Mátyás-templom előtt kiállított, nemzeti lobogóval díszített két traktorra.

Schmitt mondandójának központi témája a december ötödikei „elbukott” népszavazás volt, melyen szerinte azért nem volt meg a kétmillió igen szavazat, mert „Gyurcsány Ferenc egy tál lencséért képes volt elárulni a 15 milliós magyar nemzetet”. Az alelnök emellett hosszasan sorolta a „nemzeti oldal” eredményeit.

Szörényi is

traktorra száll

Schmitt beszéde után ismét Esztergályos Cecília következett, akitől a tömegből többen a Székely Himnusz eléneklését követelték, ám a színésznő közölte, hogy ő nem képzett énekesnő, így ilyesmit ne várjanak tőle. Néhány perc múlva, miközben Schmitt Pál már a róla szóló könyvet dedikálta, Kerényi Imre lépett színpadra, és egy rövid, de intenzív politikai performance keretében azon nyomban felszólította a tömeget, hogy vásárolják meg az általa kiadott, nemzeti műsorokat tartalmazó DVD-ket, ideiglenes miniszterelnöknek nevezte Gyurcsányt, továbbá közölte, hogy „mindenki azt kapja, amit megérdemel”.

Ezután kihirdették volna az ez évi Szabadság Hőse díj nyertesét, ám az egyik traktorra felkapaszkodó Szörényi Levente rossz papírt kapott a szervezőktől, így véletlenül a díjat odaítélő kuratórium névsorát olvasta fel. Én ekkor döntöttem úgy, hogy elindulok hazafelé.

Rovó Attila

Comments are closed.