Forrás: NOL

Iránt nem hatotta meg Rice ajánlata

Washingtoni tudósítónktól, Horváth Gábor, 2005. március 14. 00:00

A teheráni rendőrfőiskola hallgatónői gyakorlat közben Kép: REUTERS – Raheb Homavandi Az iráni államfő szerint nemcsak a nagyhatalmaknak van joguk a fejlett technológiákhoz.

Irán a hét végén azonnal visszautasította az Egyesült Államok ajánlatát, miszerint polgárirepülőgép-alkatrészek és a Világkereskedelmi Szervezetben való tagság fejében mondjon le atomprogramjáról. Az új amerikai álláspontot Condoleezza Rice külügyminiszter ismertette, hozzátéve: Teheránnak gyorsan el kellene azt fogadnia, különben az ENSZ Biztonsági Tanács szigorú szankcióira számíthat.

Az iráni vezetők azonban úgy érzik, még van mozgásterük. A BT vétójoggal rendelkező állandó tagja, Oroszország szállítja az épülő atomerőmű berendezéseit és fűtőanyagát. Másik két állandó BT-tag, Franciaország és Nagy-Britannia Németországgal együtt az Európai Unió nevében tárgyal Teheránnal, és az amerikainál lényegesen vonzóbb ajánlatokat tett le az asztalra. A washingtoni álláspontban azonban a korlátozott engedmény is változást jelent: az Egyesült Államok eddig úgy vélte, Irán semmilyen “jutalomra” nem számíthat azért, hogy betartja a nukleáris fegyverprogramokat tiltó nemzetközi egyezményeket.

Az iráni elnök – aki az utóbbi időben szintén amerikai bírálatoknak kitett Venezuelában tárgyalt – megismételte, hazája kész együttműködni, hogy a külvilág meggyőződhessen atomprogramja békés jellegéről. Mohammed Khatemi ugyanakkor leszögezte, hogy a XXI. században a nagyhatalmak már nem tarthatják fenn maguknak a kizárólagos jogot a korszerű technológiákra.

A brit The Sunday Times értesülései szerint az izraeli légierő és a hadsereg kommandói az iráni nukleáris létesítmények megsemmisítését gyakorolják. A tervezésre állítólag a múlt hónapban adott utasítást Ariel Saron kormányfő. Simon Peresz miniszterelnök-helyettes a hét végén nemmel felelt arra a kérdésre, hogy lehetséges-e az 1981-ben, az iraki oziraki atomerőmű ellen végrehajtott izraeli támadáshoz hasonlatos “iráni csapás”. Irakkal ellentétben Iránnak komoly légiereje és Izraelt elérő rakétái vannak, nukleáris létesítményeit pedig szétszórtan, és részben a föld alá telepítette.

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.