Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 11. péntek

Azerbajdzsán nem alkuszik

Azerbajdzsán soha nem törődik bele az örmények által végrehajtott etnikai tisztogatás következményeibe, abba, hogy területének ötöd részét megszállták – jelentette ki tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján Hasszán Huszanov, a közép-ázsiai ország nagykövete. Mint emlékeztetett, a szülőföldjükről elűzött azeriek száma mintegy egymillió, ami, tekintve, hogy az ország összlakossága nem több nyolc milliónál, nemzetközileg is szomorú rekordot jelent. A nagykövet felhívta a figyelmet arra, hogy az örmény állam – a nemzetközi jogot megsértve – tevékeny betelepítési politikát folytat az Azerbajdzsántól elszakított területeken, gyakorlatilag elutasítva a probléma békés megoldását. Megoldást csak az hozhat, ha Örményország végrehajtja a Biztonsági Tanács idevágó határozatait és kivonul az általa megszállt területekről. Ha ez megtörténik, Jereván akadálytalan kapcsolatot tarthat Hegyi Karabah örmény közösségeivel és részesülhet az azeri vízkészletekből is – mondta a nagykövet. (Népszava)

Megbénult az élet Franciaországban

Több bért és munkahelyet követelnek Franciaországban – egyebek mellett – a közlekedési dolgozók, akik ma általános munkabeszüntetésen adnak hangot követeléseiknek. A regionális- és távolsági közlekedésben már az éjszaka folyamán komoly fennakadások keletkeztek. A szakszervezetek szerint megengedhetetlen, hogy a közlekedési vállalatok csak a minél nagyobb bevételt tartják szem előtt, miközben folyamatosan bocsátanak el embereket a szektorból. Ugyancsak sztrájkolnak a posta, a távközlési vállalat, a France Télécom, az EdF áramszolgáltató, a bankok, az utazási irodák, az építő- és a fémipar alkalmazottai. Képünkön a párizsi Saint-Lazare pályaudvaron zsúfolódnak össze a munkába indulók. (Népszava)

Távozott Hongkong vezetője

Tegnap bejelentette lemondását Tung Csi-hua, Hongkong kormányzója. A volt brit koronagyarmat vezetője megrendült egészségi állapotára hivatkozva magyarázta távozását. Több megfigyelő szerint a háttérben azonban az áll, hogy a kormányzó népszerűsége az utóbbi időben zuhanásszerűen csökkent. A népszerűségvesztést a demokratikus jogok megnyírbálása okozta. Tung Csi-hua két évvel mandátuma lejárta előtt hagyja el hivatalát, helyettese megbízott kormányzóként Donald Cang lesz, amíg az új parlament újat nem választ a helyére. (Népszava)

Hegyi Gyula a környezetvédelemért

Az Európai Parlament plenáris ülésén nagy többséggel elfogadta a NATURA 2000 elnevezésű környezetvédelmi alapról szóló ajánlást. A testület Hegyi Gyula több módosító indítványát is megszavazta. A magyar képviselő a szocialista frakció vezérszónokaként szólalt fel a vitában. A NATURA 20000 alapoknál a képviselő javaslatára a régi és az új tagállamok arányosan osztozhatnak a támogatásokon. Az Európai Parlament ugyanakkor szűk többséggel elutasította Hegyi Gyulának azt az indítványát, hogy a 2007-2013-as költségvetésben máris kössenek le 21 milliárd eurót a NATURA 2000 céljaira. A szocialisták és a zöldek támogatták a javaslatot, ám ez sem volt elegendő a sikerhez. (Népszava)

Tömeghalál Moszulban

Legalább harmincan vesztették életüket Irakban, amikor egy pokolgép felrobbant egy mecset közelében Moszulban. A hatóságok nagy erőkkel vizsgálják a merénylet körülményeit. (Népszava)

Teljes izraeli kivonulást kér Mubarak

Izrael teljes kivonulását kérte Hoszni Mubarak egyiptomi elnök a Gázai övezetből és a határ menti ütközőövezetből is csütörtökön Sarm-es-Sejkben, ahol Saul Mofaz izraeli védelmi miniszterrel tárgyalt. Mubarak azt is kérte, hogy Izrael hajtsa végre teljes egészében azt a megállapodást, amelyet február 8-án kötött Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a négy éve tartó ellenségeskedés lezárásáról Ariel Saron izraeli miniszterelnökkel. A megállapodás végrehajtását Izrael felfüggesztette a palesztin szélsőségesek február 25-i tel-avivi merénylete miatt, amely öt izraeli halálát okozta. (MTI)

Újra Omar Karami a kormányfő

Tíz nappal lemondása után ismét a Szíria-barát Omar Karami kapott csütörtökön kormányalakítási megbízást Libanonban. Mint a libanoni köztársasági elnöki hivatal szóvivője közölte, Karamit az elnöki palotában fogadta Emile Lahud államfő és Nabih Berri, a parlament elnöke. Berri szerdai parlamenti konzultációiról tájékoztatta az elnököt, s ezek alapján Karami kormányfői jelöltsége többséget kapott a képviselőktől. A libanoni alkotmány értelmében ez kötelező erejűnek számít. (MTI)

CopyRight Népszava

Comments are closed.