Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 9. szerda

Átadnak egy várost a palesztinoknak

Több izraeli állami hivatal törvénytelenül finanszírozta és segítette a megszállt területeken létesült illegális zsidó települések megalakítását – állapította meg Talja Szaszon ügyvédnő, aki Ariel Saron miniszterelnök megbízásából vizsgálta meg a települések ügyét. Többek között magántulajdonban lévő palesztin földeket koboztak el vagy sajátítottak ki, törvénytelenül és bocsátották illegális zsidó települések rendelkezésére. Talja Szaszon a védelmi miniszter település-ügyi megbízottjának bíróság elé állítását javasolja, valamint olyan törvénymódosításokat, amelyek lehetővé teszik más, hasonló vétkekben elmarasztalható állami alkalmazottak megvádolását. Javaslata szerint azonnali hatállyal meg kell szüntetni a költségvetési pénzek átutalását a megszállt területeken működő, a telepesek által vezetett regionális tanácsoknak.

A telepesek vezetői azonnal ellentámadásba mentek át és felszólították az államügyészt, ‘ahelyett hogy áldozati bárányt keresne, állítsa bíróság elé Saron miniszterelnököt, akinek mindenről tudomása volt’. A Saron-kormány ígéretet tett Bush amerikai elnöknek, hogy felszámolja az illegális településeket és megszünteti az építkezést a többi településen is. Az ígéretekből egyelőre semmi nem valósult meg.

Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter és Mahmúd Abbasz palesztin elnök az esti órákban Erez izraeli-gázai határátkelőnél találkoztak és megbeszélést folytattak a palesztin városok palesztin biztonsági felügyelet alá helyezéséről. Mofaz szerint még nem állapították meg a felügyelet átadásának sorrendjét, de más források szerint elsőnek – még pedig már ma vagy holnap – Tul-Karem kerül palesztin biztonsági ellenőrzés alá, utána pedig Jeriko következik.

Egy reprezentatív felmérés szerint az izraeliek 62 százaléka támogatja, 30 százaléka ellenzi a gázai kivonulás és az ottani zsidó települések felszámolásának tervét. 75 százalék (21 százalék ellenében) támogatja a tárgyalások folytatását a Palesztin Hatósággal, habár csak 50 százalék bízik benne, hogy e tárgyalások az előrelátható jövőben elvezetnek a stabil békéhez. Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

CopyRight Népszava

Comments are closed.