Forrás: NOL

Tüntetés fideszes forgatókönyvvel?

Elcsattant csókok és meg nem történt kézfogások a Parlamentben

Nagy Szilvia, Csuhaj Ildikó, 2005. március 8. 00:00

Gyurcsány: Nem én hívtam a kormányomba Torgyán Józsefet Kép: Szabó Barnabás Gyurcsány Ferenc egy fillérrel sem ad többet a tüntető gazdáknak, mint amennyit a költségvetés számukra biztosít. Az agrárminiszter szerint a Fidesz írja a gazdatüntetés forgatókönyvét, a Fidesz ezt visszautasítja.

Hétfőn már másodszor beszélt a parlamentben Gyurcsány Ferenc a vidék és a falu helyzetéről. A miniszterelnök – és az utána következő valamennyi felszólaló – szavait hangzavar és közbekiabálások kísérték. Gyurcsány napirend előtt a vidék és a falu felvirágoztatásáról beszélt, az utcákon álló traktorokról és a tárgyalásokról viszont egyetlen mondatot sem szólt. Utalást persze tett rá: szerinte a rendszerváltás óta az átalakuló vidéken, mezőgazdaságban rengeteg tennivaló halmozódott fel.

‘Ne beszéljetek, csináljátok is!’ – kiabált be egy fideszes képviselő a miniszterelnöknek. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője is azzal vádolta a kormányfőt, hogy csak beszél, beszél, beszél, s hiányolta a tetteket. Áder szerint a vidék rossz helyzetéért a mostani kormány három éve a felelős. Majd Gyurcsány Ferenchez fordulva megkérdezte, látta-e A Hídember című filmet, melyben Széchenyi Ferenc fiát, Széchenyi Istvánt egy idős parasztemberhez vezette, s azt mondta neki: ‘ez a kéz dolgozik érted, csókold meg a kezét’. E ponton képviselők kiabáltak közbe: ‘Orbán Viktorét már meg is csókolták’. Ezzel arra utaltak, hogy a Fidesz-kormány idején egy falulátogatás során Orbán kezét egy idős asszony valóban megcsókolta. A Fidesz frakcióvezetője minderre a tüntetően másra figyelő miniszterelnöknek azt mondta: most nem kell megcsókolni a magyar gazdák kezét, de legalább egy kézfogást megérdemelnek. A gazdák követelése jogos, s ha a miniszterelnök párbeszédről beszél, akkor miért nem talált alkalmat már tíz napja arra, hogy leüljön a gazdákkal tárgyalni? – kérdezte Áder János. Az MDF frakcióvezető-helyettese, Karsai Péter szintén azt kérte számon a miniszterelnöktől, hogy miért a parlament falai között beszél a vidék problémáiról, ahelyett, hogy ‘kiszaladt volna’ a gazdákkal találkozni.

Áder János: A kormányfő csak beszél, beszél, beszél

Még nagyobb zúgolódás, zajongás, kormánypárti oldalról pedig taps kísérte a koalíciós politikusok felszólalását. Az ellenzéki honatyák akkor kiabáltak közbe, amikor az MSZP frakcióvezető-helyettese elismerte, hogy valóban kevés, 170 ezer területi alapú támogatási kérelmet elégített ki a kormányzat. Katona Béla közölte: Csehországban mindössze 16 ezer, Szlovákiában 12, Magyarországon pedig 208 ezer igénylés érkezett. Arra is felhívta a figyelmet: a magyar gazdák átlagosan 70 eurót kapnak egyhektárnyi területre, míg a szlovák és a cseh gazdák 42-43 eurót. Az MSZP-s képviselő az előző kormányt tette felelőssé azért, mert nem épültek ki időben a támogatások felvételéhez szükséges intézmények. Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője megjegyezte: tizenöt éve hallja a falu felvirágoztatásának programját, miközben a vidék kornyadozott, hervadt.

‘Ami a gazdáknak jár, az jár, és azt ki kell fizetni’ – szögezte le viszonválaszában Gyurcsány Ferenc. Ekkor nagy dolog történt: a Fidesz megtapsolta. A miniszterelnök azonban úgy folytatta: egy fillérrel sem fizetnek többet a gazdáknak annál, mint amenynyit a költségvetési keret megenged. Erre már felmorajlott az ellenzék, s különösen akkor erősödtek fel a bekiabálások, amikor Gyurcsány Ferenc ismételten összehasonlította, hogy az Orbán-kormány idején 197 milliárdot fordítottak a mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre, most pedig 328 milliárdot.

– Nem én hívtam a kormányomba Torgyán Józsefet, hanem önök – tette hozzá. Megismételte: az a 200 milliárd forint, amelyet a gazdák követelnek, négyheti nyugdíjra lenne elegendő, ingyenessé tehetnék belőle a gyógyszereket. Végezetül azt kérte a gazdáktól, hogy a közös felelősségre figyeljenek, ne saját részérdekeik érvényesítésére.

Jellemző volt az ülés hangulatára, hogy a miniszterelnök kénytelen volt a Fidesz egyik képviselőjét – aki odaszólt neki, hogy ‘ülj le!’ – figyelmeztetni: nem emlékszik, hogy tegező viszonyban lennének, de ha szeretne, menjen be hozzá egy kávéra, s ott mindent megbeszélhetnek.

A parlament politikai nyilatkozatban követte meg a cigányságot a holokauszt idején elkövetett bűnökért. Ratifikálta a T. Ház az EU-tagok nemzetközi bűnözés elleni küzdelmét szolgáló jogsegélyegyezményét, valamint azt a jogszabályt, amely az országhatárokon átterjedő nehézfémek kibocsátásának csökkentését írja elő. A kérdések során Juhos Katalin (Fidesz) arra volt kíváncsi: tudott-e Gyurcsány Ferenc arról, hogy Kóka János gazdasági miniszter az ITD Hungary főigazgatójának nevezte ki Draskovics Tibor feleségét. Gyurcsány nemmel válaszolt, és közölte: senkit nem érhet hátrány a kinevezés miatt.

Pokorni és Németh egymást vádolja

Németh Imre földművelésügyi miniszter tegnap azt állította, hogy Fidesz-politikusok írják a gazdatüntetések forgatókönyvét. Ezt arra alapozta, hogy egy lakossági fórumon Pokorni Zoltán állítólag arról tájékoztatott fideszes aktivistákat, hogy ‘mivel magunk között vagyunk, nyugodtan mondhatom, a gazdatüntetés nem a gazdákról szól, ez már a jövő évi választás része, ezért mi minden támogatást megadunk, hogy minél tovább tartson. Embereink ott vannak, és kézben tartják a gazdákat.’ Pokorni tagadta Németh állításait. Szerinte még csak hasonló sem hangzott el a lakossági fórumon, amelyről videofelvétel is készült. Közölte: a miniszter hátára ki lehet tűzni egy cetlit: ‘hazug’. Németh Imre is reagált Pokorni szavaira: azt mondta, nem a lakossági fórumon, hanem azt követően, ‘szűk fideszes körben’ tette Pokorni az általa idézett kijelentést, s erről megbízható információja van. (Haszán Zoltán)

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.