Forrás: NOL

Távirati stílusban

Munkatársunktól, 2005. március 7. 00:00

Saronnal és Abbasszal is egyeztet Bush

Ariel Saron izraeli miniszterelnök április 12-én Washingtonba utazik, hogy találkozzon George W. Bush amerikai elnökkel – közölték tegnap izraeli kormányforrások. A találkozón a gázai övezeti izraeli kivonulásról és az izraeli-palesztin békefolyamatról lesz szó. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter kedden Washingtonban megbeszéléseket folytat amerikai kollégájával, Condoleezza Rice-szal. Palesztin források szerint Bush egy közelebbről még meg nem nevezett, másik időpontban szintén találkozik majd Mahmud Abbasszal, a palesztin hatóság elnökével is.

Ablakból osztott áldást II. János Pál

Némán osztott ismét áldást tegnap a pápa kórterme zárt ablakából, de láthatóan javult egészségi állapota az egy héttel ezelőtti úrangyala imádságkor való megjelenéséhez képest. II. János Pál pápát – aki február 24-én került kórházba kiújult influenzás tünetekkel, és még aznap gégemetszést hajtottak végre rajta – ezúttal a vatikáni tévétársaság egyenes adásban mutatta kórterme folyósólyáról, ahol tv-készüléken nézte végig a Szent Péter téren nevében elmondott vasárnapi úrangyala imádságot. A karosszékében ülő pápáról sugárzott képeket a vatikáni bazilika előtti téren hatalmas képernyőkre is kivetítették. A pápa állapota stabil, folyamatosan javul a hivatalos közlések szerint, de egyelőre nem tudni, mikor térhet vissza a Vatikánba, és azt sem, miként vesz részt a húsvéti liturgiákon. (MTI)

Az UCK harcosai előtt tisztelegtek Koszovóban

A Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) elesett harcosainak emléke előtt tisztelgő ünnepségek kezdődtek a hét végén az ENSZ-irányítás alatt álló szerbiai tartományban. A pristinai központi sportpályán Ramus Haradinaj koszovói kormányfő, az UCK egyik legbefolyásosabb parancsnoka többezres tömeg előtt Koszovó függetlenségét ígérte a tartomány lakóinak. Koszovóban hagyománnyá vált, hogy megemlékeznek az 1998-99-es válság idején elesett gerillaharcosokról. (MTI)

Moszkva iratokat tagadott meg Varsótól

A moszkvai katonai ügyészség elutasította azt a lengyel kérést, hogy átadja az NKVD által 1940-ben Katynban lemészárolt lengyel katonatisztekkel kapcsolatos iratokat – közölte a náci és sztálinista bűnöket kutató lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN). A százkötetnyi ügyirat közül harmincháromhoz a lengyel kutatók nem juthatnak hozzá, mert az orosz fél továbbra is titkosítottként kezeli őket. A lengyel ügyészek tavaly novemberben kezdtek saját vizsgálatot, hogy feltárják a kivégzések elrendelőinek és végrehajtóinak kilétét. (MTI)

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére * ©

Comments are closed.