Forrás: Origo

Hétfőn kivonulnak a szírek Libanonból

2005. március 6., vasárnap, 19:16

Hétfőn a szír csapatok megkezdik a kivonulást Libanonból. A szír hadsereget több lépcsőben vonják ki az országból. A szír elnök hétfőn találkozik majd libanoni kollegájával, hogy egyeztessék a csapatkivonás részleteit. Az Egyesült Államok szerint a csapatkivonás nem elegendő mértékű. Ugyanakkor a libanoni síita szélsőséges Hezbollah szervezet tömegtüntetést szervez keddre, hogy megállítsa a szír csapatok kivonását az országból.

Hétfőn megkezdődik a szír csapatok kivonása Libanonból. Abdel Rahim Mrad libanoni védelmi miniszter szerint a csapatkivonás több lépcsőben történik majd meg, egyelőre a libanoni csapatok a Bekaa-völgy keleti részébe vonulnak vissza. Innen kiindulva lépnék át a szír határt a csapatkivonás második fázisában.

A csapatkivonás az után kezdődik majd, hogy Asszad szír elnök Damaszkuszban megtárgyalja a kivonulás részleteit libanoni kollegájával, Emil Lahúddal. A BBC értesülései szerint először körülbelül ötezer szír katonát vonnának ki Bejrútból, őket újabb tizenötezer katona követné. Asszad elnök szerint a csapatkivonással „Szíria és Libanon teljesíti a Taif-egyezményben és [ a Biztonsági Tanács által hozott] 1559-es számú határozatban foglaltakat”.

A Taif-egyezmény zárta le 1989-ben a libanoni polgárháborút. A Biztonsági Tanács 2004-ben hozott határozatot arról, hogy Libanonból az összes külföldi csapatot ki kell vonni, és ezzel párhuzamosan le kell szerelni az országban tevékenykedő fegyveres csoportokat.

A legerősebb libanoni fegyveres csoport máris tiltakozott a BT határozatának betartása ellen. Mint azt a szélsőséges síita szervezet elnöke, Hasszán Naszrallah sejk elmondta, a Hezbollagh nem teszi le a fegyvert, mert álláspontja szerint Libanonnak szüksége vana  védelemre Izraellel szemben. A sejk keddre tiltakozó gyűlésre hívta a hetzbollah szimpatizánsokata a bejrúti ENSZ épületek elé.

Az Egyesült Államok a libanoni kivonilás hírére közölte: továbbra is nyomást gyakorolnak Szíriára. Mint azt Adam Ereli, a külügyminisztérium szóvivője elmondta, azért nem enyhítik Szíriával szembeni politikájukat, „Mert nem hallottuk azt, hogy teljes, és azonnali csapatkivonásról” van szó.

[origo]

Comments are closed.