Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. március 7. hétfő

Budapesten járt az ukrán kormányfő

Az Európai Unió Ukrajnára vonatkozó akciótervéről, a tiszai árvízveszélyről, illetve a magyar-ukrán gazdasági együttműködési lehetőségekről cserélt eszmét szombat este a magyar és az ukrán kormányfő. Julia Timosenko nem hivatalos látogatást tett Budapesten. Gyurcsány Ferenc megerősítette nemrég Kijevben tett ígéretét, hogy Magyarország támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz. Julia Timosenko Magyarországot stabil, megbízható partnernek nevezte. (MTI)

Strasbourgban tárgyal a főbíró

Az emberi jogok magyarországi helyzetéről tárgyal ma a magyar főbíró Strasbourgban. Lomnici Zoltán a bíróság előtt folyamatban lévő magyar ügyekről és az emberi jogi egyezmény megsértése miatti panaszokról folytat megbeszéléseket Lucius Wildhaberrel, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának elnökével. Az indokolatlanul elhúzódó ügy is sérti a polgárok emberi jogait, ezért arra kell törekedni, hogy minimumra csökkenjen az ilyen ügyek száma – fogalmazott elutazása előtt Lomnici Zoltán. (MTI)

Napirenden az ügynöktörvény

Háromnapos ülést kezd az Országgyűlés; ma a képviselők várhatóan elfogadják a cigány holokausztról szóló politikai nyilatkozatot, amellyel a parlament megköveti a magyar cigányságot az elszenvedett meghurcoltatások és áldozatok miatt. Holnap a Ház lezárja az együttes általános vitát arról a szocialista javaslatcsomagról, amely az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról szóló törvény módosítását, valamint az alkotmány ezzel kapcsolatos módosítását célozza. Ugyanebben a témakörban megkezdődik az általános vita a fideszes törvényjavaslatról. Szerdán a Fidesz kezdeményezésére politikai vitanapot tartanak az önkormányzatok helyzetéről.(MTI)

Esterházy Jánosra emlékeztek

Esterházy Jánosra emlékeztek a felvidéki magyar politikus egykori budapesti lakóházán elhelyezett emléktáblánál. A Rákóczi Szövetség szervezésében rendezett koszorúzáson a Határon Túli Magyarok Hivatalának volt elnöke beszédében kiemelte: Esterházy János politikusi pályafutása a keresztény erkölcsöt, a politikai alázatot, a szolidaritást, a szülőföldön való megmaradást testesítette meg. Szabó Tibor emlékeztette a hallgatóságot, hogy a neves politikus példát mutatott, amikor szülőföldjén maradt és nem vállalt politikai pályát Magyarországon. (MTI)

Újra Nyilvánosság Klub

A véleményszabadság, illetve a becsületsértési, rágalmazási ügyek bírósági kezelése volt a vitatéma a Nyilvánosság Klub Egyesület hosszú kihagyás után szombaton újra összehívott közgyűlésén. Halmai Gábor úgy értékelte, hogy főleg az 1994-es ‘nem egyértelmű’ alkotmánybírósági döntés miatt bizonytalanodtak el a bíróságok az említett ügyekben. Az Ab akkor döntött úgy, hogy a közszereplők becsületsértési és rágalmazási eseteit el kell választani a többitől, mivel az ő kritikájuk nélkül nem gyakorolható a vélemény- és sajtószabadság – emlékeztetett az alkotmányjogász. Felhívta a figyelmet: azóta a bíróságok többször hoznak egymással is ellentétes ítéleteket. (MTI)

ANDRASSEW

Törzsi csaták

A nepszava.hu online Hírvita rovatában e héten igen élénk és indulatos vita folyt. Az eredeti témához, nevezetesen, 2005 valóban lehet-e a párbeszéd éve, ahogy Orbán Viktor ajánlotta, s elvezethet-e ez a társadalmi megbékéléshez, ahogy a gesztusra reagáló szocialisták szeretnék, kevés hozzászólás érkezett. A vitatkozók viszont bemutatták, hogy milyen nehéz a beszélgetés, ha a felek nem bíznak egymásban, s mindenkinek van egy-két régi története, amivel a többiek romlottságát, képmutatását, netán nemzeti fogyatékosságát véli bizonyítani.

Természetesen újra előjött a népszavazás ügye. Érdekes, hogy ez a trauma ma már szinte minden témához kapcsolható. Például ‘értelmiség’ azt kérdezte: ‘hogy lehet hogy a cunami áldozatainak annyi pénzt gyűjtöttünk, amivel kiválthattuk volna az útlevelét az összes határon túli magyarnak?’, de rögtön meg is válaszolt rá: ‘ha azt mondta volna az MSZP, ne gyűjts nekik, mert sokba kerül, akkor nem tettétek volna’.

E klímában nem sok foganatja van ‘phoenix’ megjegyzésének: ‘Ha annak idején Gergely pápa nem adott volna nekünk koronát, a magyarság, mint egyetlen nomád törzs Európa közepén, eltűnt volna a térképről. Akkor is törzsi harcok mentek. Most is. Csak az eszközök mások. Abba kellene végre hagyni ezt a játékot. JÓT tenni sokféleképp lehet. Ha nem együtt tesszük, megfulladunk. Ebben segíthet Európa. De megoldani csak mi tudjuk.’

NÉPSZAVA

CopyRight Népszava

Comments are closed.