Forrás: Népszava

Ariel Saron izraeli miniszterelnököt ismét „le vele!” kiáltásokkal fogadták pártja, a Likud szélesebb vezetőségi ülésén és álláspontjával ellentétben foglaltak állást a gázai kivonulásról tartandó népszavazás kérdésében. Ugyanakkor minden közvéleménykutatás eredménye szerint Saron kivételesen nagy népszerűségnek örvend – ha nem is a pártjában, de a lakosság körében.

A Likud vezetőségi ülésén a mintegy kétezer tagból csak hétszázan jelentek meg, ezért a szabályzat értelmében a szavazás érvénytelennek számít. A jelenlévők nagy többsége megszavazta ugyan a felhívást, hogy a párt képviselői támogassák a népszavazást a gázai kivonulásról, de Saron az ülésen világossá tette, hogy nem veszi tekintetbe a határozatot, leszögezve: „a kivonulást Gázából, valamint az ottani zsidó települések felszámolását a kormány és a parlament határozata szerint, a megszabott időben végre fogjuk hajtani. Nem engedem meg, hogy egy apró szélsőséges kisebbség megakadályozza a kormány határozatainak megvalósítását”.

Saron annál is inkább eltekinthet a Likud vezetőségének felhívásától, mert a parlamentben amúgy sincs meg a szükséges többség a népszavazás megszavazásához. A határozat kezdeményezői is csak jelképes jelentőséget tulajdonítottak a felhívásnak és inkább abban reménykednek, hogy a 2005. évi költségvetés elutasításával megbuktathaják a kormányt és ezzel megakadályozhatják, vagy legalább elodázhatják a gázai kivonulást. A költségvetésről március 17-én szavaz a kneszet. Egyelőre nincs meg a szükséges többség, de Saron kifejtette bizonyosságát, hogy a költségvetést végül a parlament többsége jóvá fogja hagyni.

Míg pártjában fagyos fogadtatásra talált a miniszterelnök, két tegnap közölt közvéleménykutatás egyöntetű eredménye szerint a megkérdezettek 68 százaléka támogatja a gázai kivonulást és népszavazás megrendezése esetén mellette szavazna. 70 százalék úgy véli, hogy a gázai települések felszámolása után Saron Ciszjordániában is hasonló lépéseket tesz majd – vagyis a gázai kivonulás csak az első lépés az adott irányban. 61 százalék véleménye szerint Saron jelenleg a legalkalmasabb Izrael vezetésére, annál is inkább, mert 50 százalék úgy véli, hogy rajta kívül egyetlen más vezető – sem jobboldali, sem baloldali – nem képes véghezvinni a kivonulást és a települések felszámolását. Az izareliek erkölcsi dilemmájára és megosztottságára jellemző, hogy ugyanakkor, amikor többségük megbízik Saron politikai vezetésében, a megkérdezettek 62 százaléka (!) véli úgy, hogy Saron és családja „velejéig korrupt”.

Palesztin szélsőségesek megtámadtak egy palesztin rendőrőrsöt és tűzpárbajt vívtak a rendőrökkel a legnagyobb ciszjordániai város, Náblusz központjában. Az összetűzésben öt ember sebesült meg. Ugyancsak palesztin vonatkozású hír, hogy lemondott tisztségéről a Fatah palesztin mozgalom 32 alsóbb szintű vezetője, hogy így nyomatékosítsa a szervezet mélyreható átalakítására irányuló követelését.

Népszava online

Comments are closed.