Forrás: Népszava

Népszava Online 2005.3.419:07

Holokausztképregény a metróban

Szokatlan kiállítást nyitott meg tegnap Bozóki András kulturális miniszter a 2-es metró Stadioknok megállójának egyik vágányán álló metrószerelvényben. Tegnaptól közlekednek azok a metrókocsik, melyeken Art Spiegelman Maus című – az Ulpius-ház Kiadó gondozásában nemrégiben magyarul is megjelent – képregényének részleteit lehet megtekinteni egy hónapon keresztül. A 2-es és 3-mas vonalán közlekedő szerelvények egy-egy kocsijában az egerekként ábrázolt zsidók és a macskaként megjelenő nácik provokatív képei fogadják majd a metrózókat.

Art Spiegelman Maus című művében valami botrányosat csinált – mondta a 60 év távlatából című kiállítás megnyitóján Bozóki András kulturális miniszter. „Képregény formájában mutatta be Auschwitz-ot. De mivel Auschwitz maga is botrány, maga a megtestesült lehetetlenség, egy erről szóló botrányos alkotás nem is annyira lehetetlen. Talán éppen az lett volna a botrányos, ha a bemutatás módja nem botrányos. Lehetséges-e a borzalmat másként ábrázolni, mint ahogyan szokás – átlagosan és hivatalosan, erre kijelölt helyeken és bevett módon, tragikus műfajokban? A művész válasza, igen.” S, ha Art Spiegelmannak volt bátorsága holokuszt-túlélő szüleinek történetét képregényként elmesélni, a Holokauszt Emlékközpont is vállalta, hogy szokatlan módon teszi közzé s képek egy részét. A 2-es és 3-as metróvonalon közlekedő negyvenhat szerelvényének egy-egy kocsijában lehet megtekinteni Spiegelman rajzait, melyeken a „mauschwitzi” németek macskákként, az áldozatok pedig egerekként jelennek meg. Darányi András a Holokauszt Emlékközpont most leköszönő, nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, a kiállítás ötlete intézményüktől származik.

A Miniszterelnöki Hivatal két millió forinttal támogatta a programot, a kulturális minisztérium pedig másfél millió forinttal járult hozzá. Az Antenna Hungária a kiállításra épülő társadalmi kampány finanszírozását vállalta. Kedvezményes áron biztosította a Promix kft. a reklámfelületeket, s a megvalósításban az ARC-reklámcsoport nyújtott segítséget – tudtuk meg. A képek felhasználásának jogát, a mű magyar kiadója, az Ulpius-ház Kiadó térítésmentesen bocsátotta a Holokauszt Emléközpont rendelkezésére.

Darányi András hangsúlyozta felkészültek arra, hogy lesznek olyanok, akik indulataikat a képeken akarják majd levezetni. Folyamatosan figyelik a képregényrészletek állapotát, az esetleg összefirkált darabokat lecserélik és összegyűjtik. A kiállítás rendezői a [email protected] email címen várják a közönség véleményét.

KERETES

A MAUS egy Amerikában élő auschwitzi túlélő visszaemlékezése, amelyet New Yorkban mondott tollba a fiának. Különlegessége, hogy Art Spiegelman, a lengyel zsidó túlélő fia nem egyszerűen leírta a hallottakat, hanem – grafikus lévén – képregényben megrajzolta az eseményeket és a máig ható traumákat. További különlegessége, hogy állatok képében személyesíti meg a zsidók, a németek és a lengyelek életét (és halálát). Így lett a MAUS 1992-ben Pulitzer-díjas képregény, a műfajban egyetlenként. Az első vázlatokat 1972-ben vetette papírra Spiegelman, 1986-ben jelent meg az első kötet, melyet 1991-ben követet a második. A művet nemrégiben az Ulpius-ház kiadó jelentette meg magyarul.

Hamvay Péter

CopyRight Népszava

Comments are closed.