Forrás: NOL

Európa sürgetni szeretné a közel-keleti rendezést. Mahmud Abbasz, a palesztin hatóság elnöke azt szeretné, ha a lehető leghamarabb létrejönne az önálló palesztin állam. Ezt szerdán Brüsszelben mondta, miután találkozott az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, Javier Solanával. Első brüsszeli látogatásának az a célja, hogy minél nagyobb támogatást szerezzen az EU-tól a palesztin államiság megteremtéséhez.Abbasz a tárgyalást követő sajtóértekezletén leszögezte, hogy illegálisnak tartja a megszállt területeken létesített zsidó telepeket és az izraeliek által létesített, a két fél területeit elválasztó biztonsági falat. Megismételte, hogy a palesztin hatóság elítéli a múlt heti tel-avivi öngyilkos merényletet, amely öt izraeli halálát követelte. Abbasz már előző nap, egy londoni adományozói konferencián ígéretet tett a palesztin biztonsági szervek hatékonyságának fokozására. A keddi londoni adományozói konferencián a nemzetközi közösség országai legalább 1,2 milliárd dollár értékben ígértek pénzügyi támogatást 2005-re a palesztinoknak.

Itt az ideje, hogy a palesztin vezetés cselekedjen, és rombolja szét a terroristák infrastruktúráját – mondta Szilvan Salom izraeli külügyminiszter tegnap Budapesten, miután találkozott Somogyi Ferenc külügyminiszterrel. Az izraeli diplomácia vezetője befolyásos üzletember-csoport kíséretében érkezett a magyar fővárosba, ahol találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel is. Szilvan Salom a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy támogatja a palesztin hatóság (PH) megerősítéséről és megsegítéséről kedden tartott londoni konferenciát, hiszen fontosak a palesztin reformok.

Két optimista ember találkozott – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Salommal folytatott megbeszélése után. Orbán kifejtette: azért is fogadta el örömmel Salom meghívását Izraelbe, mert a Fidesz régóta dolgozik azon, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a jobboldali Likud párttal. (Z. E.)

Comments are closed.