Forrás: Heti Válasz

Dévényi István, [email protected] évfolyam 9. szám, 2005.03.03.

VADŰZÉS A VILÁGHÁLÓN

Cél, hogy Magyarország megyéin végighaladva megtisztísd az országot a cigányoktól – invitálja játékra a fiatalokat a legújabb internetes botrányprogram. A világhálón azonban nem csak a kisebbségek ellen szokás acsarkodni.

Cigányirtó játékra leltek az interneten a Rádió C munkatársai. Aki csak a híradásokból ismeri a világhálót, joggal hiheti, hogy az internet kizárólagos gyűjtőhelye a gonosz dolgoknak és a gonosz dolgokat megvalósító őrülteknek. A digitális világhálózat ugyanis szinte kizárólag ilyesféle rosszízű események miatt válik hírértékűvé.

Tény ugyanakkor, hogy az Olah Action névre hallgató program megjelenésén joggal háborodtak föl az érintettek: a játék nyitóoldalán olvasható mottó szerint “Cél, hogy Magyarország megyéin végighaladva megtisztítsd az országot a cigányoktól!” Az Olah Action egyébként nem mai darab, eredetileg a tíz évvel ezelőtt divatos Amiga készülékekre készült, így a modern személyi számítógépeken csak bizonyos segédprogramok használatával futtatható. A története pedig egyszerű: a játékos háromféle lőfegyver közül választhat, majd egerével célozva kell eltalálnia az utcán futkorászó apró figurákat. Ha sikerül valamennyit kivégeznie, a Magyarországtérképen az adott megye fehér színűre vált. A játék akkor ér véget, ha a játékos Magyarország minden közigazgatási egységéből likvidálta a romákat.

ARAB TERRORISTÁK

Az Olah Actionre egy ingyenes tárhelyet biztosító cég honlapján akadtak rá a rádió munkatársai. (Az ilyesféle oldalakon mennyiségi megkötéssel bárki bármit elraktározhat.) A tárhely szolgáltatója a jelzést követően levette oldaláról a programot. Ezután az ügy meglepő fordulatot vett, mert a leleplezést követő napon a felhasználók ismét elérhették a rasszista szoftvert. Az ATW tárhelyszolgáltató képviselője, Kordél Gábor ekkor azt nyilatkozta, hogy a TV2 Aktív című műsorának és az RTL Klub Híradójának kérésére tették vissza a letiltott oldalt, ugyanis az említett televíziós csatornák riportot akartak készíteni a játékról, és illusztrációra volt szükségük az adáshoz. A két kereskedelmi csatorna illetékesei később cáfoltak.

A furcsa közjátékot követően a bűnös is megszólalt. “Nem gondoltam ezt végig. Meglepődtem, hogy még létezik ilyen program. Olyan volt, mintha egy tíz évvel ezelőtti hírt találtam volna” – magyarázta az Origo című internetes újságnak a 26 esztendős fiatalember, hogy miért helyezte el a játékot a világhálón. “Nincs semmi bajom velük, örülnék, ha lenne egy néger vagy sárga barátom” – felelte arra a kérdésre, hogy mit gondol a romákról és a rasszizmusról. Hozzátette: “Ismerősi körben általában én védem meg az arabokat, akiket sokan rögtön terroristának gondolnak.” A nyilatkozattal – úgy tűnik – véget ért az Olah Action újkori története, mert bár korábban többen jelezték, hogy jogi lépéseket fontolgatnak a játék miatt – köztük György Péter esztéta, az ELTE Média Tanszékének vezetője, valamint a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) jogi képviselői -, az interjút követően elálltak följelentési szándékuktól.

A SPÁRTAI PÉLDA

A játék viszont továbbra is közkedvelt: a címét akármelyik internetes keresőprogramba beírva néhány másodperc alatt számtalan helyen megtalálhatjuk. Pedig az Olah Action kivitelezése kifejezetten primitív, grafikája a tíz évvel ezelőtti színvonalat sem éri el. Ha eltekintünk a témaválasztásától, akkor megállapíthatjuk, hogy mind vizuálisan, mind “játékélményben” az egyik legfárasztóbb készítmény, amely az utóbbi időben a felhasználók elé került. A szoftver tehát kizárólag a napokig tartó hírverésnek köszönheti népszerűségét, így adódik a kérdés: a jogvédők vajon nem jártak volna jobban, ha csöndben, a média bevonása nélkül végeznek a játékprogrammal?

De nem az Olah Action volt a honi internetes világ idei első rasszista eseménye. Néhány hete közösség elleni izgatás miatt emelt vádat az ügyészség egy tizenhét éves szabadszállási fiú ellen. A vád szerint a fiatalember különböző netes fórumokon a zsidóság és a cigányság teljes likvidálására utaló kijelentéseket tett. A középiskolás diák egyébként a Vér és Becsület Egyesület tagja. Ha a bíróság bizonyítottnak találja a beadványban szereplő vádat, a Sturmmann felhasználónévvel bejelentkező fórumozót akár három évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik. Az ügyészségi vádiratból kiderül, hogy a kamasz a zsidóság és a cigányság kiirtásán kívül azt az elképzelését is megosztotta a fórum résztvevőivel, miszerint a spártai példát követve egy bizottság által szelektáltatná a csecsemőket, az életképteleneket, gyengéket, betegeket azonnali halálra ítélve. A vádhatóság szerint a világhálón a fiatalember nagy nyilvánosság előtt közölte a gyűlöletkeltésre alkalmas kijelentéseit.

Az elmúlt fél évben azonban nem ez volt az egyetlen eset, hogy valaki nagy nyilvánosság előtt mások kiirtására buzdított: a Tilos Rádió műsorvezetője ellen tavaly ősszel indult ugyanezért nyomozás. Paizs Miklós egyik dalában jobboldali politikusok és újságírók likvidálására szólított föl, a Budapesti Rendőr-főkapitányság azonban bűncselekmény hiányában megszüntette ellene a nyomozást.

MSZP-S CSASZTUSKA

Korábban pedig a Magyar Szocialista Párt internetes oldalán volt napokig olvasható az a hozzászólás, amelynek szerzője nagy nyilvánosság előtt a következőt jelentette ki: “Ha véletlenül a Fidesz nyer 2006-ban, én fejbe lövöm Orbánt, és elhagyom azt az országot, amit egy ekkora mocsok vezet(né)! GYÜLÖLÖM az undorító, pénzéhes, önelégült diktátori fejét!!!” Az MSZP honlapján megjelent fenyegetést a hatóság nem vizsgálta.

A világhálós szerepléssel egyébként is hadilábon áll a nagyobbik kormánypárt. Korábban az ifjúszocialisták próbálkoztak híveket gyűjteni a honlapjukon megtekinthető Orbán Viktor-os videoklippel, majd az MSZP nőtagozata ragadtatta magát modortalan csasztuskázásra. A jobboldali ellenfél lejáratására szánt Így dalol a nőtagozat című nótát az egyik aktivista szerezte, és helyezte el másfél éve a Gurmai Zita – ma európai parlamenti képviselő – által vezetett hölgyek internetes oldalán. A szerző személye mindmáig ismeretlen.

ÍGY DALOL A NŐTAGOZAT (RÉSZLET)

Megy a gőzös, megy a gőzös unióba!

Rogán Anti s Deutsch Tomika csak azt fújta:

Alkotmány úgy módosulhat,

Hogy a FIDESZ innen is mindent lenyúlhat.

Hogyha Viktor megint FIDESZ élre törne

Nem várhatnánk jót, csak rosszat biztos tőle.

Happy End és Terror háza

Csapatának megint nőne a zsebláza.

Kis vonatunk zakatol az unióba!

Népszavazás, egyetértés lesz az ára.

Nem kell félni, lesz majd lóvé,

Akkor, ha a Medgyessy marad a góré!

A cikket a HetiVálasz.hu oldalon a következő címen találja:

http://www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=10765

Comments are closed.