Forrás: Mazsihisz

Közös felelősség címmel kétnapos konferenciát rendezett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Síp utcai székházában, február 21-22-én. A találkozóra a közép-kelet-európai régió országainak zsidó közösségi vezetői voltak hivatalosak. A MAZSIHISZ vezetőségén kívül Bulgária, Csehország, Horvátország, Litvánia, Macedónia, Lengyelország, Románia, Szerbia és Montenegró, Szlovákia, és Szlovénia hitközségei képviselték magukat. A tanácskozáson részt vett Cobi Benatoff, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke is.A találkozó több fontos témakört ölelt fel. Elsőként a régió zsidó közösségei közötti kommunikáció fejlesztését kezdeményezte az ülést vezető Heisler András MAZSIHISZ elnök. Felajánlotta, hogy a magyarországi közösség koordinálja és segíti a megfelelő kommunikációs csatornák megteremtését és működtetését.

A következő téma a régió látványosabb képviselete, és a nemzetközi zsidó szervezetekben kifejtendő hatékonyabb érdekvédelmi tevékenység előmozdítása volt. Az egységesebb és határozottabb fellépés ráébresztheti az európai zsidó szervezeteket térségünk fontos közösségeire, köztük a kiemelkedő létszámú és infrastruktúrájú magyarországi zsidóságra.

Megvitatásra kerültek a közösségfejlesztés lehetséges irányvonalai is, melyről Jorge Diener, a Joint magyarországi igazgatója tartott előadást, s melyet részletes tanácskozás követett.

Szó esett kárpótlási kérdésekről, többek között a kelet- és nyugat-európai túlélőket diszkriminatív módon megkülönböztető német kárpótlási eljárásról. A résztvevők kifejezésre juttatták abbéli érdeküket is, hogy mihamarabb fejeződjön be a közösségi kárpótlás minden érintett országban. A jelen lévő Claims Conference képviselők támogatásukról biztosítatták a problémák rendezését.

Fontos téma volt továbbá a zsidó oktatás kérdése. A résztvevők megállapodtak abban, hogy kezdeményezik egy közép-európai zsidó oktatási központ létrehozását Budapesten, ahol rabbiképzés, liturgia- és judaisztika oktatás folyna, nemzetközi hallgatói és oktatói körrel.

A konferenciát több neves személyiség is megtisztelte. Elsőként Boros Jenő külügyi államtitkár-helyettes szólt a hallgatósághoz. Örömét fejezte ki, hogy az európai integráció a zsidó közösségek szintjén is erősödik, méghozzá magyar kezdeményezéssel és koordinációval. A második ülésnapot Kiss Péter kancelláriaminiszter nyitotta meg, aki a kormány szimpátiájáról biztosította a rendezvényt. Beszédében kifejtette, hogy a magyarországi zsidó közösségre partnerként tekintenek az európai egység megvalósításának folyamatában. A megbeszélést megtisztelte David Admon, Izrael Állam nagykövete is. A konferencia zárónyilatkozat megfogalmazásával ért véget, melyben a résztvevők rögzítették a tanácskozás eredményeit és meghatározták a tennivalók körét.

Comments are closed.