Forrás: Magyar HírlapKeresik a felelőst a palesztinok és az izraeliek

Leállítja a békefolyamatot

Leállítja a békefolyamatot Izrael, ha a palesztinok nem tesznek „erőteljes” intézkedéseket a harcias és szélsőséges palesztin csoportok ellen – mondta tegnap Ariel Saron kormányfő. Saron első ízben nyilatkozott a péntek éjszakai merénylet óta. Egy tel-avivi diszkó előtt öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a múlt héten, megölve négy izraelit. Mint mondta, a Palesztin Hatóság (PA) területén lévő terrorcsoportok infrastruktúráját le kell rombolni.

Válaszcsapással fenyegette meg Szíriát tegnap az izraeli kormány a négy ember életét kioltó tel-avivi öngyilkos merénylet után, amelyért előző nap Damaszkuszt tette felelőssé Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter.

„Izrael a múltban már intézett támadást szíriai célpontok ellen, és ismét meg fogja tenni, ha úgy érzi, ez az egyedüli módja, hogy véget vessen damaszkuszi székhelyű csoportok izraeliek elleni merényleteinek” – jelentette ki Zeév Boim, az izraeli védelmi miniszter helyettese.

Az Iszlám Dzsihád damaszkuszi székhelyű irodája közölte, hogy az ő emberei hajtották végre a merényletet. A tel-avivi robbantás az első nagy csapás a tűzszünetre, amelyben Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke és Ariel Saron állapodott meg az Egyiptomban február elején tartott csúcstalálkozón. Az izraeli és a palesztin hatóságok eddig hét embert fogtak el a merénylettel kapcsolatban. Ha a palesztinok nem lépnek fel az Iszlám Dzsihád ellen, akkor Izrael „fokozni fogja katonai akcióit az izraeli állampolgárok életének megóvása érdekében – mondta Saron. – Nem lesz diplomáciai előrelépés, ismétlem, nem lesz diplomáciai előrelépés addig, amíg a palesztinok nem tesznek határozott intézkedéseket a terrorista csoportok és azok infrastruktúráinak felszámolására” – közölte Ariel Saron a kabinet tanácskozása előtt.

Az izraeli miniszterelnök hangsúlyozta: a palesztin vezetésnek fel kell számolnia a terrorizmust, ha folytatni akarja a béketárgyalásokat Izraellel. Ariel Saron tegnap nyilatkozott a sajtónak, reagálva a négy halálos áldozatot követelő péntek éjszakai tel-avivi robbantásos merényletre. Közölte, hogy biztos információik szerint a merényletet az Iszlám Dzsihád követte el a csoport szíriai tisztségviselőinek utasítására.

Riadókészültségbe helyezték tegnap az izraeli rendőrséget, miután attól tartanak, hogy újabb támadások követik a négy izraeli életét kioltó és 65 másikat megsebesítő pénteki tel-avivi öngyilkos merényletet. Tel-Aviv térségében torlaszokat emeltek az utakon. A rendvédelmi szervek megerősítették az ellenőrzést az úgynevezett zöld vonal, a régi ciszjordániai határ mentén lévő úttorlaszoknál is.

Palesztin biztonsági illetékesek szerint az izraeli hadsereg megállapította, hogy a merényletet egy 21 esztendős ciszjordániai egyetemista, Abdullah Badran követte el. A hadsereg kijárási tilalmat rendelt el azon a településen, ahonnan a merénylő származik, és értesítette az elkövető családját, hogy fiuk volt az öngyilkos robbantó.

Az izraeli kormányfő szerint Mahmud Abbasz palesztin elnök elodázhatatlan feladata az, hogy fellépjen az Iszlám Dzsihád ellen. Abbasz a tel-avivi diszkórobbantás elkövetésével szombaton egy „harmadik oldalt” vádolt meg, amely szabotálni akarja az ismételten kibontakozó izraeli-palesztin békefolyamatot.

Az újságíróknak nyilatkozó Abbasz terroristáknak minősítette a merénylőket, és leszögezte: „Senkitől nem fogjuk tűrni, hogy népünk törekvéseit meghiúsítsa. Van egy harmadik fél (egy kívülálló), amelyik meg akarja torpedózni a békefolyamatot” – mondta anélkül, hogy a nevén nevezné a libanoni Hezbollahot, amelyre megjegyzése vélhetően utalt. Mások azonban Szíriát vélik felfedezni a „harmadik fél” alatt, amely folyamatosan igyekszik manipulálni saját érdekében a palesztin mozgalmat. Előző nap a merényletet magára vállaló Iszlám Dzsihád szélsőséges mozgalom damaszkuszi székhellyel működő vezetőségének egy embere azt hangoztatta, hogy a robbantás megtorlás volt.

Folytatás a nyomtatott verzióban.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.