Forrás: NOL

Elakadhat a békefolyamat a Közel-Keleten

Izrael és az USA Szíriát vádolják a tel-avivi terrorrobbantással

Hírösszefoglalónk, 2005. február 28. 00:00

Egy sebesültet szállítanak el a péntek éjjeli tel-avivi öngyilkos merénylet színhelyérőlKép: reuters – ronen zvulunKéthetes viszonylagos nyugalomnak vetett véget szombatra virradóra a tel-avivi diszkó ellen elkövetett öngyilkos merénylet, melyben négyen meghaltak és hatvanöten megsérültek.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök a vasárnapi kormányülésen bejelentette, hogy információi szerint a robbantásra az Iszlám Dzsihád szíriai vezetői adtak megbízást. Saron a békefolyamat befagyasztását ígérte, amennyiben Mahmud Abbasz palesztin elnök nem lép fel könyörtelenül a terroristákkal szemben. Szíria tagad, az Iszlám Dzsihád pedig újabb merénylet elkövetésével fenyegetőzik.

Határőrök járőröznek a tel-avivi strandon‘Befagyasztjuk kapcsolatainkat a palesztin hatósággal, ha nem hajlandó harcolni a terrorizmus ellen’ – figyelmeztetett Saron Jeruzsálemben vasárnap. Az izraeli kormányfő szerint, ha Abbasz nem lép fel kellő erővel az Iszlám Dzsihád ellen, Izrael kénytelen lesz ismét katonai akciókat indítani. Abbaszra most ismét hatalmas nyomás nehezedik. Izraellel ellentétben – mely a szélsőséges szervezetek leszerelését követeli – Abbasz a szélsőséges palesztin csoportokkal kötött átmeneti tűzszünetben látta a megoldást. A palesztin elnök a szélsőségeseknek a politikai folyamatokba és a palesztin biztonsági szervezetekbe való bevonásával akarja felszámolni a terrorizmust. Meglehet, most nem lesz más választása, mint a szervezetek felkutatása és megbüntetése. Izrael körözési listát adott át a palesztin elnöknek, és a listán szereplő palesztinok – elsősorban Iszlám Dzsihád-tagok – elfogását követelik a palesztin hatóságtól. Vasárnap a radikális palesztin csoportokkal esedékes következő találkozó elhalasztásáról döntött a palesztin hatóság. Ezen írták volna alá a sarm-es-sejki tűzszünetet a szélsőséges szervezetek, köztük az Iszlám Dzsihád is.

Izrael válaszcsapással fenyegette meg Szíriát a tel-avivi merénylet után, melyért már szombaton is Damaszkuszt tette felelőssé Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter. Zeév Boim izraeli védelmiminiszter-helyettes Szíriát vádolva elmondta: egy izraeli támadás világos üzenetet küld majd Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, hogy fel kell számolnia a damaszkuszi székhelyű szélsőséges iszlám csoportokat. Izraeli biztonsági illetékesek nem zárták ki, hogy folytathatják az Iszlám Dzsihád vezetőinek likvidálását. Közölték: a palesztinokkal megkötött tűzszünet nem terjed ki a jövőben az Iszlám Dzsihádra. Abbasz is egy ‘harmadik oldalt’ vádolt meg a tel-avivi diszkórobbantás elkövetésével szombaton, amely szabotálni akarja az izraeli-palesztin békefolyamatot. Szíria ugyanakkor vasárnap közölte, hogy támogatja a palesztinok béke-erőfeszítéseit, és a tel-avivi öngyilkos merénylet ellentétes a szíriai politikával. A szíriai külügyminisztérium hangsúlyozta: az Iszlám Dzsihád damaszkuszi irodáját bezárták. Izraeli harci gépek 2003-ban már bombázták az Iszlám Dzsihád Damaszkusz térségében fekvő egyik támaszpontját, tavaly pedig a Hamasz szélsőséges iszlám csoport egyik vezetőjét meggyilkolták a szíriai fővárosban.

A kemény szavak ellenére egyelőre Izraelnek is érdeke az önmérséklet. Izraeli illetékesek szerint a Szíriára nehezedő nemzetközi nyomás most jobb eszköz lehet, mint a fegyver. Simon Peresz miniszterelnök-helyettes szerint Szíria sok szörnyű dologban vesz részt, de az Egyesült Államok vezeti a Damaszkusszal szembeni ‘kezdeményezést’. ‘Az amerikaiakra kell bíznunk az ügyet’ – jelentette ki Peresz.

Saron szörnyű születésnapi ajándékot kapott a terroristáktól: pár órával a robbantás előtt ünnepelte 77. születésnapját. Azóta riadókészültségbe helyezték az izraeli rendőrséget. Elsősorban Tel-Aviv térségében fokozták a biztonsági intézkedéseket. Sok rendőrt vezényeltek a városközpontokba, a piacokra és olyan helyekre, ahol sok ember fordul meg. A rendőrség nagyszabású műveletet indít az engedély nélkül tartózkodó palesztinok felkutatására. A rendvédelmi szervek megerősítették az ellenőrzést a régi ciszjordániai határ mentén lévő úttorlaszoknál is.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.