Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 28. hétfő

Abbász és Saron kiáll a békefolyamat mellett

Szíriát és az Iszlám Dzsihádot teszik felelőssé a tel-avivi öngyilkos merénylet elkövetéséért

Két és fél hónapi csend után ismét robbanás rázta meg pénteken este Tel-Avivot. A gyönyörű tavaszelőtti éjszakát kihasználva tízezrek jöttek ki a tengerparti sétálózónába, amikor (helyi idő szerint) negyed tizenkettőkor a palesztin öngyilkos merénylő a Stage diszkó előtt ácsorgó tömeg közé keveredett és felrobbantotta magát. A robbanásnak négy halálos áldozata volt (a merénylőn kívül) és mintegy ötvenen megsebesültek. Az áldozatok között volt egy katona, akinek egysége hónapokon át teljesített életveszélyes szolgálatot Gázában és egy társuk születésnapját jöttek Tel-Avivba megünnepelni.

A merénylő a 21 éves Abdallah Badran volt, a Tul-Karem közeli Dir el-Ruszun faluból. Szombatra virradóra az izraeli biztonsági erők letartóztattak öt embert a faluban, köztük Abdallah két testvérét. A palesztin hatóság emberei is letartóztattak két gyanúsítottat. Badran az Iszlám Dzsihád tagja volt és ‘küldetésének’ kezdete előtt videóüzenetet vett fel, amelyben közölte, hogy tette az ‘izraeli ellenség’ és ‘az áruló palesztin kormány’ ellen irányul. Ezúttal minden palesztin szervezet – köztük az Iszlám Dzsihád gázai vezetői, sőt, még a libanoni Hizbollah is – elhatárolta magát a merénylettől. A szélsőséges szervezetek kijelentették, hogy semmi közük az akcióhoz és továbbra is betartják a fegyverszünetet.

Izraeli biztonsági körök értesülése szerint az utasítást a merénylet végrehajtására telefonon az a Musztafa Obejdi adta Libanonból, aki annak idején Hananja Tänenbaum izraeli tartalékos tiszt Bejrutba hurcolását szervezte meg. A rendelkezésére álló információ alapján az izraeli kormány Szíriát és az Iszlám Dzsihádot tette felelőssé a merényletért és erről értesítette a nyugati kormányokat. Damaszkusz máris visszautasította az izraeli vádat. Mahmúd Abbász palesztin elnök is egy ‘harmadik fél’ beavatkozásáról beszélt, kijelentette, hogy a merénylet a békefolyamatot volt hivatott megállítani ‘és ezt nem fogjuk megengedni’. Kadura Faresz palesztin miniszter az izraeli tévében közölte, hogy a palesztin biztonsági erők üldözőbe vették a merénylő társait, ‘de az elmúlt négy évben az izraeliek olyannyira tönkretették a palesztin biztonsági infrastruktúrát, hogy ha letartóztatunk valakit és ki akarjuk hallgatni, ezt csak magánházban tehetjük, mert nincsenek működőképes börtöneink’.

A merényletet ezúttal nem csak az amerikaiak, hanem az európai politikusok is a legélesebben elítélték és – sokkal hangsúlyosobban mint a múltban – felszólították a palesztin hatóságot és személyesen Abbászt, hogy lépjen fel erélyesen a terror ellen. Ariel Saron izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy amíg a palesztin hatóság nem tesz hatékony lépéseket a terrorizmus megfékezésére, nem lesz előrehaladás a politikai folyamatban. Abbásznak az izraeliek egy Iszlám Dzsihád aktivisták neveit tartalmazó listát adtak át, hogy a palesztinok tartóztassák le őket. Saul Mofaz védelmi miniszter elmondta, hogy az izraeli biztonsági erők fel fognak lépni az Iszlám Dzsihád tagjai ellen és a Dzsihád képviselőjének nem engedik meg, hogy Kairóba utazzon a konferenciára, amelyen a palesztin szervezetek a tűzszünetet készülnek kihirdetni. A palesztin városok palesztin ellenőrzés alá helyezését elhalasztják. Az izraeli hadsereg azonban nem fog a pénteki merényletre nagyobb katonai akcióval reagálni, nehogy veszélybe sodorja a megkezdődött politikai folyamatok folytatását – fejtették ki izraeli kormánykörök.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Képaláírás:

Egymást vígasztalják a hozzátartozók a 28 éves Yael Orbach temetésén Kfar Sabában. Orbach a tel avivi öngyilkos robbantásban veszítette életét Fotó: Reuters

CopyRight Népszava

Comments are closed.