Forrás: NOL

Izrael Szíriát teszi felelőssé a tel-avivi merényletért

Népszabadság Online, 2005. február 26. 20:00

Szíriát tette felelőssé a péntek éjjel Tel-Avivban elkövetett merényletért Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter. Leállították a ciszjordániai biztonság palesztin kézbe adásának tervét.

Olyan bizonyítékokkal rendelkezünk, amelyek közvetlenül összekapcsolják Szíriát a támadással – mondta Mofaz az izraeli rádió szerint a biztonsági szolgálatok vezetőinek szombat esti ülésén.

Az izraeli védelmi miniszter befagyasztotta azt a tervet, amelynek értelmében Ciszjordániában a biztonság felelősségét átadnák a palesztinoknak.

Öngyilkos merénylet Tel-Avivban

Négy halottat és több mint ötven sebesültet követelt az a merénylet, amelyet helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt Tel-Avivban egy éjszakai klub előtt egy öngyilkos merénylő követett el. Izrael megtorlással fenyeget.

Az izraeli rádió jelentése szerint az öngyilkos merénylő a rendkívül népszerű, Stage nevű diszkóklub bejárata előtt hosszú sorban bejutásra várakozó fiatalok között robbantotta fel magát az izraeli főváros egyik sűrűn lakott negyedében.

A szombat reggeli izraeli sajtó megerősítette, hogy legkevesebb négy halottat követelt a merénylet. A Haaretz című lap beszámolója szerint a tettes mellett négy személy vesztette életét és mintegy ötven a sebesültek száma. Kórházi források szerint a sebesültek túlnyomó többsége húsz év körüli, néhányuk állapota rendkívül súlyos.

A Tel-Aviv-i rendőrség vezetője szerint a biztonságiak felfigyeltek a merénylőre, megpróbálták elfogni őt, azonban már késő volt. A férfi egy körülbelül 30 kilogrammos bombát robbantott fel a várakozó izraeli fiatalok csoportjában. Abban ugyanakkor meg tudták akadályozni, hogy az öngyilkos merényletet a diszkóklubban kövesse el. Ebben az esetben az áldozatok száma jóval magasabb lehetett volna.

Az Iszlám Dzsihád vállalta magára a merényletet

Az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet követte el saját állítása szerint a merényletet Tel-Avivban. A szervezet egyik illetékese egy videokazettán ismerte be a tettet – jelentette szombat délután az AFP francia hírügynökség, amelynek a tudósítója látta a felvételt. A támadás megtorlás volt a gyilkosságokra és házrombolásokra – mondta az üzenetben Abdallah Sibaja, aki Túl-Karm (Ciszjordánia északi része) környékén tevékenykedik, ott, ahonnan a merénylő származott.

Izrael megtorlással fenyeget

Mahmúd Abbász elnök vezetésével szombatra virradó éjjel válságtanácskozást tartott a Palesztin Hatóság, illetve a kormány. A tanácskozást követően Abbász nyilatkozatban hangsúlyozta: a Palesztin Hatóság nem marad közömbös az ilyen jellegű szabotázscselekményekkel szemben. ‘Üldözni fogjuk a felelősöket, le fogunk csapni rájuk, és megfelelő büntetést kapnak’ – jelentette ki a palesztin elnök, aki azzal vádolta az öngyilkos merénylet szervezőit, hogy ki akarják siklatni a február 8-án létrejött tűzszünettel kezdődött békefolyamatot.

Száeb Erakat palesztin főtárgyaló arra szólította fel Izraelt, hogy merénylet ellenére se térjen le a Sarm-es-Sejkben létrejött tűzszüneti megállapodás útjáról. Erakat rendkívül élesen ítélte el a merényletet, rámutatva, hogy az alááshatja a békefolyamatot és teljes mértékben ellentétes a palesztin nemzeti érdekekkel.

Gideon Ezra izraeli belbiztonsági miniszter szombatra virradóan katonai megtorló lépéseket helyezett kilátásba, amennyiben a Palesztin Hatóság, illetve a palesztin kormány nem képes ellenőrizni a biztonsági helyzetet. Ezra szerint a palesztinoknak az eddigieknél jóval többet kell tenniük annak érdekében, hogy megakadályozzák az ilyen terrorcselekményeket. A merénylet ellenére a párbeszédet a palesztinokkal folytatni kell – tette hozzá a miniszter, utalva arra, hogy Izrael kitart a tűzszünet mellett.

Röviddel a belbiztonsági miniszter állásfoglalása előtt az izraeli kormány szóvivője nyilatkozatban hangoztatta: a merénylet ismételten bizonyította, hogy a Palesztin Hatóságnak le kell fegyvereznie a terrorszervezeteket, s nem elegendő csupán sürgetni őket a tűzszünet elfogadására

Ariel Saron miniszterelnök a hírek szerint szombaton kora reggelre összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy megvitassák az izraeli választ.

Az Európai Unió sürgette a palesztin hatóságokat, hogy feltétel nélkül működjenek együtt Izraellel a biztonság helyreállítása érdekében a pénteki, négy halálos áldozattal és több tucatnyi sérüléssel járó tel-avivi merényletet követően.

Élesen elítélte a Tel-Aviv-i öngyilkos merényletet helyi idő szerint pénteken este Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. A washingtoni diplomácia vezetője a leghatározottabb hangon szólította fel a palesztin vezetőket, hogy tegyenek ‘azonnali és hiteles’ lépéseket a felelősök megtalálására. A külügyminiszter asszony elismerte, hogy a Palesztin Hatóság elítélte a merényletet, ugyanakkor hangoztatta: mindezt olyan lépéseknek kell követniük, amelyek egyértelmű üzenetet jelentenek arra vonatkozóan, hogy nem tűrik a terrorcselekményeket.

Határozottan elítélte a merényletet Kofi Annan, az ENSZ főtitkára is. A világszervezet vezetője reményét fejezte ki, hogy a tettest hamarosan kézre kerítik, s a merénylet nem ássa alá a békefolyamatot.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.