Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 26. szombat

Nyíltan lázadásra szítanak a telepesek

Az izraeli államügyész vizsgálatot rendelt el a csütörtök éjszakai jeruzsálemi sokezres szélsőjobboldali nagygyűlésen lehangzott uszító beszédek ügyében. A gyűlést a lubavicsi rabbi híveinek azon szélsőséges csoportja kezdeményezte, amelynek tagjai abban hisznek, hogy a New Yorkban élt és pár éve elhunyt rabbi voltaképpen nem halt meg és a túlvilágról osztogatja utasításait. ‘Saron katasztrófába tereli az országot’, ‘Saron áruló’, ‘Isten ellen vétkezik, aki segít zsidókat kiűzni otthonukból’ és hasonló jelszavak hangzottak el a gyűlésen, amelyen azt is kijelentették, hogy a telepesek kezében több fegyver van, mint annak idején a varsói gettó felkelőinek kezében.

A példátlanul heves támadásokra Ariel Saron miniszterelnök – aki ma tölti be 77. életévét – nem reagált. Talán azzal vigasztalódik, hogy nemzetkozi helyzete sohasem volt jobb. Ennek egyik jele, hogy Tunézia elnöke hivatalosan meghívta Saront egy, a közeljövőben Tunéziában tartandó nemzetközi konferenciára. Saron állítólag a meghívás elfogadását fontolgatja.

A Hamász egyik jordániai vezetője, Mahmud Juszuf kijelentette, hogy mozgalma részt vesz a júliusi palesztin parlamenti választásokon. A döntés állítólag még nem végleges, mert nem tudják, hajlandó lesz-e Izrael tárgyalni a palesztin kormánnyal, ha annak a Hamász is tagja lesz. A szélsőséges szervezet külföldi vezetője, Musza Marzuk megerősítette, hogy részt vesz az egyiptomiak által szervezett kairói megbeszélésen, amelyen nyolc palesztin szervezetnek kellene nyilvánosan kihirdetnie a ‘hudnát’ (tűzszünetet). A Hamász azonban csak akkor csatlakozik a ‘hudnához’, ha Izrael szabadon bocsátja a palesztin foglyokat és teljesíti ígéretét, hogy kivonul a palesztin városokból. Az izraeli biztonsági erők nagy megelégedésére a palesztin biztonsági szervek felfedtek és azonnal fel is robbantottak tizenkét földalatti alagutat a gázai övezet és Egyiptom között, amelyeken keresztül fegyvert és más árut csempésztek Gázába. Az izraelieknek soha nem sikerült ilyen eredményt elérniük. Az alagutak felfedése valószínűleg megkönnyíti a tárgyalásokat Egyiptommal az úgy nevezett ‘Filadelfi vonal’ kiürítéséről az egyiptomi-gázai határvonalon. Yehuda Lahav, Tel-Aviv

CopyRight Népszava

Comments are closed.