Forrás: Népszava

Népszava Online 2005.2.2520:37

Ötödik éve emlékezhettek meg a kommunizmus áldozatairól országszerte

Immár ötödik éve emlékeztek országszerte a kommunizmus áldozataira. A Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt magyar állampolgároknak emléket állító kiállítást Mádl Ferenc államfő nyitotta meg a Terror Háza Múzeumban. Százak helyeztek el virágokat vagy gyújtottak gyertyát az áldozatok emlékének adózva a múzeum fala mellett.

Emberek millióinak szenvedésére, százezrek halálára, a túlélők fájdalmára emlékeztet ez a nap – mondta a köztársasági elnök a kommunizmus áldozatainak emléknapján, a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt magyar állampolgároknak emléket állító kiállítás megnyitóján a Terror Háza Múzeumban. Mádl Ferenc szerint a tárlat százezernyi áldozat jóvátehetetlen szenvedésének mementója.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az emlékezőkhöz írott levelében úgy fogalmazott: nem szabad számháborúba bocsátkozni a holokauszt és a kommunizmus áldozatairól, ez a nap az emlékezésé. Az Andrássy úton összegyűlt tömeg füttyel fogadta a házelnök kihangosított beszédét. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke feltette a kérdést: mi értelme ötödik éve újra és újra emlékezni a múltra? Válaszában azt mondta: mert a múlt ismerete nélkül nem nőhet fel egy olyan fiatal generáció, amely visszautasít minden hasonló szörnyűséget. Utolsóként egy túlélő, Keményfi Béla kapott szót, s arról beszélt: 16 évesen hurcolták el a Szovjetunióba, s ma is a szívében hordozza azoknak az emlékét, akik viszont soha nem térhettek haza. A megemlékezésen részt vett sok egykori Gulag túlélő, politikusok és közéleti személyiségek, így Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök reggel emlékezett meg a kommunizmus áldozatairól, amikor egyedül, a múzeum megnyitása előtt érkezett az épület falán lévő emléktáblához: virágcsokrot helyezett el, egy percig némán állt, majd távozott. Az MSZP képviselőcsoportja a budapesti Honvéd téren helyeztett el virágot a szovjet táborokban elpusztultak emlékére. A kommunista diktatúra áldozataira emlékezett a Gulag Áldozatainak Emlékét Megörökítő Alapítvány, melynek tagjait fogadta az államfő is. A váci rabtemetőben a Fidesz helyi szervezete tartott megemlékezést.

NÉPSZAVA Online

CopyRight Népszava

Comments are closed.