Forrás: NOL

Felújítják és átalakítják a győri zsinagógát, amely a XX. századi magyar képzőművészetet reprezentáló Vasilescu-gyűjtemény otthona lesz. A kiváló akusztikájú belső térben pedig várhatóan zenei és más kulturális rendezvényeket is tartanak majd. Az 1869-ben épült, 1927-ben pedig téli templommal kibővített neológ zsinagóga negyvenöt éve részben üresen áll. Az épülethez tartozó iskolaszárnyakban kapott helyet a Széchenyi Egyetem zeneművészeti tagozata, tavaszonként pedig a volt szakrális térben világhírű dzsesszzenészek léptek fel a Fényírók Nemzetközi Fesztiválja, a Mediawave keretében. Másra azonban leromlott állapota miatt folyamatosan nem tudták használni.

Az izraelita hitközség 1968-ban adta át a zsinagógát a győri önkormányzatnak. Az épület megóvására, felújítására alapítványt hoztak létre. A győri közgyűlés 36 millió forintos támogatásával 1994-ben felújították a kupoláját. Márciusban a közbeszerzési eljárás nyertese, a győri Integrál-Hexa Magasépítő és Fővállalkozási Rt. megkezdi az épület teljes felújítását. A beruházás jövő május végén készül el. Teljes költsége 471 millió forint lesz, ebből címzett támogatásként 450 milliót kaptak, a többi önkormányzati forrás.

Budapesten 19 zsinagóga és imaház van, ezek közül mindegyik működik – tájékoztatta lapunkat Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) ügyvezető igazgatója. A vidéki 33 zsinagógából és imaházból egy csak időszakosan működik, hét pedig egyáltalán nem, vagy nyitva tart ugyan, de nem hitéleti célokat szolgál.

Comments are closed.