Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 24. csütörtök

Palesztin kormány: már Korei ‘fejét’ követelik

Annak ellenére, hogy Ahmed Korei (Abu Alla) kijelölt palesztin miniszterelnök teljesítette a Fatah-mozgalom központi bizottságának követelését – és egy-két kivételtől eltekintve (Nabíl Saat, Szaeb Erakat) szakértő-kormányt terjesztett a palesztin Nemzeti Tanács (parlament) elé – későnek bizonyult visszavonulása korábbi terveitől. A képviselők immár Korei ‘fejét’ és más miniszterelnök kinevezését követelik, ezért egy további nappal, csütörtökig kellett elhalasztani a szavazást az új kormányról. A háttérben a bizonytalanság légkörében tanácskozások folynak és nem látszik biztosnak, hogy Korei megkapja-e a szükséges többséget. Volt biztonsági tanácsadója, Dzsibril Radzsub a történtekért Koreire hárította a felelősséget, mert nem fogadta meg idejében Mahmúd Abbász (Abu Mazen) elnök tanácsát és nem vetett fel már első javaslataiban radikális változásokat a kormány összetételében.

Tegnap Tel-Avivba érkezett az új jordán nagykövet, Maaruf al-Bahit. Elődjét négy és fél éve, az ‘intifáda’ kitörése után hívták vissza Ammanba. Izraeli újságíróknak tegnap optimista szellemben nyilatkozott. Szerinte a palesztin-izraeli béke ‘karnyújtásnyira’ van, a nézetkülönbségek kisebbek, mint bármikor a múltban és éppen ezért tartja Jordánia fontosnak nagykövete személyes jelenlétét Tel-Avivban, hogy aktívan segíthesse a békefolyamatot. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök is aláírta már országa új izraeli nagykövetének kinevezési okmányait.

Az izraeli belpolitikai viszályok viszont kiéleződtek, miután Ariel Saron kormányfő aláírta a gázai zsidó települések felszámolásáról szóló törvényt. A tervek szerint a településeket május és július között fogják kiüríteni. A telepesek két egymással együttműködő ‘haditanácsot’ álltottak fel a kiürítés megakadályozására. Egyik vezetőjük elmondta az izraeli TV-ben, hogy 400 ezer embert készülnek felsorakoztatni, akik élőláncot alkotnak és így akadályozzák majd meg a kiürítést. Először fenyegetett nyíltan polgárháborúval – ‘nem testvérháborúval, hiszen akik majd szemben állanak egymással, nem testvéreknek fogják egymást tekinteni’ – ha a hadsereg erőszakot alkalmazna. Yehuda Lahav, Tel-Aviv

CopyRight Népszava

Comments are closed.