Forrás: Origo

Nézze meg az idei év legjobb sajtófotóit!

2005. február 22., kedd, 18:27

Január harmincadikán hirdették ki a huszonharmadik Magyar Sajtófotó pályázat eredményeit. A 266 szerző által beküldött 6783 kép közül idén Dezső Tamás az Ügető bezárása kapcsán készült sorozatát hozta ki legjobbnak a zsűri, de Dezső a nem hivatalos abszolút versenyben is győztesnek mondhatja magát, hiszen a meghirdetett tizenhatból tíz kategóriában lett díjazott. Többek között az ő képei is láthatóak lesznek a Művészetek Palotájában április 21-én nyíló XXIII. Magyar Sajtófotó-kiállításon.

Idén Dezső Tamás lett a legjobb

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) és a Magyar Fotóriporterek Társasága által hagyományosan év végén meghirdetett pályázatra idén tízzel több alkotó jelentkezett, mint tavaly, de emelkedett a beküldött képek száma is: az előző pályázatra 5317 felvétel érkezett, míg idén 6783 fotó közül válogathatott a Féner Tamás vezette zsűri. A legkiemelkedőbb teljesítményért járó nagydíjat Dezső Tamás Az Ügető végnapjai című sorozata kapta, de Józsefváros című képéért neki ítélték a másik presztízselismerést, a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó André Kertész Nagydíjat is.

A művészet és tudomány sorozat kategóriában is a szabadúszó Dezső Tamásé lett a legjobb munka: Építkezés címmel az Orczy téren épülő irodaház munkálatait örökítette meg. Második lett a Népszabadság fotósa, Domaniczky Tivadar az Omega visszatéréséről készült sorozatával, a harmadik helyet pedig Pólya Zoltán Képszótár című sorozatának ítélte oda a zsűri. Egyediben első helyet nem adott ki a zsűri, a második Sulyok László, a harmadik Hajdú D. András lett.

Sport egyediben a Nemzeti Sport munkatársának, Németh Péternek a felvétele lett a legjobb: a Sapka-labda című kép a Ferencváros-Újpest rangadó egyik mozzanatát ábrázolja. Második lett Neubauer Rudolf a paralimpián készített fényképével, harmadiknak Korponai Tamás Pofon című képét hozták ki.

A Sport sorozat kategóriában Domaniczky Tivadar a fedettpályás atlétikai világbajnokságon készült szériája nyerte el az első helyezést, de a tavalyi paralimpián is több kivételes szimbolikájú kép készült: a Gyűrű Attilával második helyen osztozó, illetve a harmadik helyezést is megszerző Illyés Tibor kivétel nélkül itt készítette felvételeit.

Természet és környezet egyediben csak az első helyet ítélte oda a zsűri: Kurucz Árpád Holtak városa című felvétele a mogyoródi temetőt ábrázolja napnyugtakor.

Kurucz Árpád: Holtak városa

Ugyanezen kategória sorozatában Kudász Gábor Arion különös városértelmezése lett az első: a Budapesti Ikonok a főváros különleges fényeit, építkezéseit, furcsaságait örökítik meg. A második helyezett Dezső Tamás sorozata lett: képein a valamikori Kender, jelenleg Auróra utca 5. szám alatti bérház apró részletei láthatóak. Ebben a kategóriában harmadik helyet nem adott ki a zsűri.

Társadalom- és emberábrázolás, további kategóriák

A társadalomábrázolás – dokumentarista fotográfia egyedi kategóriájában Gárdi Balázs Afgán teaház című képe lett az első, Dezső Tamás ablakok című felvétele a második, harmadik helyezést pedig ismételten nem adott ki a zsűri.

A társadalomábrázolás sorozat kategóriájában Kovalszky Dániel nyugdíjas- és szociális otthonokban készült fekete-fehér felvételei érdemelték ki az első helyet, a második helyezést Gárdi Balázs Élet a telepen, illetve Élet a laktanyában, valamint Domaniczky Tivadar A budapesti zsidó közösségek élete című sorozata kapta megosztva. A harmadik helyezést szintén három sorozat között osztották meg: Dezső Tamás Párizs, valamint Gárdi Balázs Roma sors és Hajlék nélkül című szériája lett díjazott.

Humor kategóriában a zsűri egyáltalán nem adott ki díjat.

Hír-eseményfotó egyediben Riskó Gáspár Nesze semmi fogd meg jól című fényképe lett az első: a felvétel a törökbálinti petárdagyár robbanásakor készült. A második Simon Márk Hidegzuhany című fényképe lett, harmadik helyen Isza Ferenc végzett az Egy mindenkiért című fotóval.

A képriportok közül Gárdi Balázs Oszama bin Láden nyomán című sorozatát ítélte legjobbnak a zsűri, második a szintén szabadúszó Fekete András Oroszországban készült sorozata, a harmadik pedig a Népszava gyakornokának, Kovács Andrásnak a szériája lett.

Az emberábrázolás sorozat kategóriát Dóka Béla nyerte meg Moldvai nők sorozatával, a második helyezetnek járó elismerést Gárdi Balázs vehette át az Afgán férfi portrék sorozatáért, harmadik pedig Molnár Zoltán romániai roma gyerekeket megörökítő portrésorozata lett.

Gárdi Balázs: Oszama bin Láden nyomán

Gárdi Balázs egyediben is szerzett díjat: a sorozatára rímelő Afgán lányok portré című képe lett az első. A kategóriában Dezső Tamás Ketten című felvétele a második, valamint Hegedűs Róbert Sophia Loren-portréja a harmadik helyezést szerezte meg.

A pályázat legjobb felvételeiből válogató kiállítást új helyszínen, a Művészetek Palotájában lehet majd megtekinteni április 21. és május 25. között – idén először ingyenesen. A díjazott képek közül számos hamarosan az Origo Galéria oldalain is látható lesz.

[origo]

Comments are closed.