Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 22. kedd

Miért nem jó főpolgármester Demszky Gábor ?

Válasz TGM-nek

Miközben állatkerti hasonlatai özönével támadta az ‘összeesküvőket’, akik számára, Ön szerint, Demszky kiment a divatból, elfeledkezett a lényegről: Miért nem alkalmas barátja arra a pozicióra, amit már túl sok ideje tölt be?

Számomra teljesen mellékes, milyen érdemei voltak mint ellenézékinek – adjanak neki kitüntetést, pénzt, nyugdijat elismerésül, de ne egy város irányitását !

Mert ahhoz nem ért -15 év alatt bebizonyitotta!

Terjengős politikai üldöztetés-elemzése igyekszik elterelni a figyelmet, éppen ezért, ezzel nem foglalkozom. Kezdjük hát a kutyaszartól, ó bocsánat, ebpiszkot emlitett, bár az Ön állati hasonlatvilágban amúgy, nincs sok finomkodás…

Senki nem kivánná, hogy a polgármester loholjon a kutyák farmellékén. Viszont érthetetlen, miért nincs még ma sem olyan kutyanyilvántartási rendszer, amivel a feledékeny gazdákat a pénztárcájukon keresztül lehet ránevelni, a kutyapiszok-eltakaritásra. Tehát, ha valakinek ebben, éretlenségi szintje a bölcsödéig sem ért, akkor az biztos, hogy nem a városi lakosság!

Egyébként, abban a mondatában, ahogy elnéző leereszkedéssel, de azért világosan, lehülyézi az embereket, akik szeretnének tiszta utcákon közlekedni – jellemzi Önmagát és régi harcostársát is : vizeletük felszökött az agyukba ! Önnön tökéletességüktől kábultan a külvilág hangját csak idegesitő zajként érzékelik. Ilyen emberek már nem képesek a közösség ügyét képviselni, Demszkynek már ezért is mennie kell!

Na de ugorjunk a kátyúkba! A kátyú, felszini jelenség, ami csak utal a sokkal súlyosabb bajra, mint az ADS-beteg barna foltjai a bőrén. Aki picit is ért a szakmához, vagyis a városgazdálkodáshoz, az nem a kátyúkkal szórakozik, hanem a kór okozója ellen lép fel…

Egy éve nyaggatom a barátját levelekkel, tervekkel, tanulmányokkal, hogy tegye meg az első lépést – vezesse be a forgalomcsillapitás londoni példáját Pesten, egyetlen tömbben, amelynek a helyzete amúgy is tarthatatlan – a zsidónegyedben. Ott, egy öngerjesztő rehabilitációs folyamatot eredményezne, ami többet segitene a régi épületek megóvásában is, mint a harmincöt-pecsétes védelem. Az eredmény látható, tapasztalható lenne, egy-másfél év alatt – Londonban is igy csinálták, és ott is sikerült a városi lakókat maguk mellé állitani. Pedig, ott sincs kevesebb úrvezető. Nem lehet ilyen radikális forgalmi változást az egész városra azonnal bevezetni, mert ahhoz rengeteg előkészület kell. Az idő pedig drága, nemcsak a választásokig kevés, hanem a városlakók türelme is véges.

Könyörögtem, hogy nevezze ki kisérleti tömbnek az Andrássy út, a Rákóczi út és a két körút által bezárt városszerkezeti egységet, szereztem neki olyan, világszinvonalú befektetőt, aki az egész elektronikus rendszert felépitené, működtetné, a belépti dijak egy részének ellenében. Semmi más nem kellett volna hozzá csak döntés. Előrelátó, okos döntés. De ez ami leginkább hiányzik a barátjából, ezért nem kaphat több lehetőséget.

Előrelátás helyett jött egy rég elavult parkolási koncepció, amiben azzal foglalkoznak, hogy a parkolóőr megbecsült szakma legyen, mikor másutt ez nem szakma, hanem egy elektronikus berendezés! Nem beszélve arról az elvi tévedésről, miszerint a személyautók belvárosi tartozkodását elő kell segiteni – holott tudjuk már legalább húsz éve, hogy éppen forditva.

Aztán jött a következő rémhir, miszerint a lakókat ki kell költöztetni a forgalmas utcákból a zaj, és a levegőszennyezés miatt! Ki az a barom (benne vagyunk ebben az állati hasonlatozásban, ahol lehetnek birkák, meg disznók, ott baromnak is jut hely), aki a környezetszennyezőt akarja óvni az áldozattól és nem forditva?

Hosszú listám van barátja értelmetlen, felelőtlen, kapkodó intézkedéseiből, ajánlom, kukkantson be a blogomba http://podo.blog.nol.hu/ , hogy megismerje városvezetői elégtelenségének állomásait. A csúcs a Margit-sziget. Az elvtelenség, a szűklátókörűség, a tőkével szembeni megalkuvás, a lakosság érdekének sárbatiprása, a következmények iránti vakság! Ez már megengedhetetlen! Nem a fákról van szó, az a legkisebb veszteség ebben a kirakati cirkuszban, ahol a meztelenseggű város meg akarja játszani flancos urat! Mindegy, hogy mibe kerül – és itt nem is a pénzről van szó, hanem az elszalasztott lehetőségekről.

Elment 15 év pocsékba! Ez a 15 év sosem jön vissza az itt lakók életében. Ez az, ami miatt Demszky Gábor nem lehet többé főpolgármester! Ha ezt elnéznék nekik, akkor lennének birkák – birkák, akiknek naponta véresre harapják a lábukat, mégsem emelik felik fel a fejüket segitségért. A budapestiek nem hajlandók egy tehetetlen juhász karámjában béketni tovább!

2005.február 11. Eva M. Amichay városgazdász-újságiró

olvasói levél

CopyRight Népszava

Comments are closed.