Forrás: NOL

Elmarasztalta a Marosszéki Székely Tanács elnöksége Molnár József erdőszentgyörgyi küldöttet antiszemita kijelentései miatt – olvasható a Krónika hétfői számában. A felszólalást elítélte Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke is.

A testület hét végi ülésén elemezte Molnárnak a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) február 12-i gyergyószentmiklósi küldöttgyűlésén elhangzott hozzászólását. Akkor a középső-kisküküllői küldött a kettős állampolgárság ügyében december 5-én rendezett magyarországi népszavazás kudarca kapcsán azt hangoztatta: “Magyarország lassan második Izraellé válik, s nincs kiút!”

A marosszéki tanács állásfoglalása szerint a hozzászólásában elmondottakra Molnár József nem kapott megbízást sem Erdőszentgyörgy lakóitól, sem pedig az SZNT-től.

“Nem is kaphatott, hiszen közképviseleti testületként az SZNT kizárólag a Székelyföld lakói autonómiaigényének képviseletét és érvényesítését vállalta az alkotmányos demokrácia eszközeivel, és nem közösség elleni uszítást” – tartalmazza a közlemény, amely leszögezi: antiszemita kijelentéséért Marosszék Székely Tanácsának elnöksége elmarasztalja Molnár Józsefet.

Elítélte az SZNT gyergyószentmiklósi ülésén elhangzott antiszemita felszólalást Tőkés László királyhágómelléki református püspök is. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a hét végén Nagyváradon közölte: az elhangzott kijelentés azzal fenyeget, hogy beszennyezi a székely autonómia nemes ügyéért vívott küzdelmet.

“Az erdélyi szellemiségtől idegen az antiszemitizmus. A híres erdélyi tolerancia a zsidókra is vonatkozik, nemcsak a bevett vallásokra. Az antiszemitizmus és a nacionalista magyarellenesség egy tőről fakad, így egyiknek sem szabad helyt adnunk” – hangoztatta Tőkés László.

(MTI)

Comments are closed.