Forrás: NOL

Öt hónap múlva gázai kivonulás

Hírösszefoglalónk, 2005. február 21. 00:00

Az izraeli kormány vasárnap jóváhagyta a Gázai övezetből és Ciszjordánia négy településéről való kivonulást – jelentette be Ariel Saron miniszterelnök hivatala.

A miniszterek 17:5 arányban szavazták meg a kivonulást, amely elől így majdnem minden politikai akadály elhárult – Saron tervének ellenzői még a költségvetés megszavazásával zsarolhatják a kormányfőt. Ez az első eset, hogy egy izraeli kabinet szabad utat adott zsidó telepek felszámolásához olyan megszállt területeken, amelyeken a palesztinok önálló államukat szeretnék megteremteni. Az izraeli főügyész döntése értelmében öt hónapot kap az elköltözésre az érintett 8000 gázai telepes. A Gázai övezetben mind a 21 zsidó települést felszámolják, a Jordán folyó nyugati partján létesült 120 telep közül pedig négyet ürítenek ki négy szakaszban júliustól kezdődően. Az izraeli kormány külön szavaz a megszállt területek kiürítésének minden egyes fázisáról és a kiürítendő telepek listájáról. A kormány egyúttal támogatását adta az egy-egy ciszjordániai izraeli telepet ‘kikanyarító’ kerítés új útvonalához.

Saron kabinetje már tavaly nyáron jóváhagyta a palesztinoktól való különválás tervét, de a gyakorlati végrehajtást halogatta, mert a kormányfő – tavaly év végi kormányátalakítása előtt – erős ellenállásba ütközött a telepesek pártján álló miniszterei részéről.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.